Tampere Filharmonia
  • English
  • Finnish

Javier Perianes

Piano

Pianotaiteilija Javier Perianesin kalenteria täyttävät konserttivierailut viiden eri maanosan arvostetuimmissa saleissa erinomaisten orkestereiden ja kapellimestareiden solistina. Arvostelu- ja yleisömenestystä keränneet levytykset ovat saamassa jatkoa tällä kaudella, kun hän palaa studioon Schubertin B- ja A-duuri-sonaattien merkeissä. Tulossa on levytys myös Bartókin pianokonsertosta nro 3 Münchenin filharmonisen orkesterin ja kapellimestari Pablo Heras-Casadon kanssa. Perianes levyttää yksinoikeudella Harmonia Mundi -levymerkille.

Andalusialaissyntyisen Perianesin musiikilliset juuret ovat syvällä Espanjan maaperässä. Vaikka hänet tunnetaan kansainvälisesti keskeisen klassisen pianokirjallisuuden tulkkina, espanjalaisten säveltäjien teokset flamencoa myöten ovat erityisen lähellä hänen sydäntään. Tilaa on myös vähemmän tunnettujen mestareiden, kuten Manuel Blasco de Nebran (1750–84), tuotannolle. Perianesin Twitter-tili paljastaa, että aitoespanjalaiseen tapaan hänen sydämensä sykkii myös jalkapallolle. Suosikki liigan voittajaksi tulee Barcelonasta.

Javier Perianesin musiikkimaku yltää jazziin ja musikaaleihin, ja jos hän ei olisi pianisti, hän saattaisi soittaa selloa, ”koska siinä on niin erityinen ja lämmin sointi”. Muusikkouttaan hän toteuttaa myös kamarimusiikin parissa, säännöllisesti Quiroga -jousikvartetin kanssa ja usein alttoviulisti Tabea Zimmermannin kanssa.

©Maisteriviestintää/Hannele Eklund