Tampere Filharmonia
  • English
  • Finnish

Kaisa Ranta

Soprano

Kaisa Ranta aloitti musiikkiopinnot 6-vuotiaana pianonsoitolla, ja soitti toisena instrumenttinaan pitkään myös poikkihuilua. Klassisen laulun opinnot alkoivat vuonna 1998 Oulun Konservatoriossa Airi Tokolan johdolla ja jatkuivat ammattiopintoina Oulun Seudun Ammattikorkeakoulussa ja Turun Musiikkiakatemiassa (Musiikkipedagogin tutkinto 2004). Sibelius-Akatemiassa Kaisa Ranta opiskeli vuosina 2005-2008 Marjut Hannulan johdolla, ja musiikin maisteriksi Ranta valmistui oopperakoulutuksesta keväällä 2008 suoritettuaan lauludiplominsa erinomaisin arvosanoin.

Kaisa Rannan opettajina ovat vuosien varrella toimineet professorit Eva Blahovan, Ûdo Reinemann ja Elisabeth Werres. Rannan nykyinen opettaja on Mika Kares. Lied-musiikkia Ranta on opiskellut Ilmo Rannan ja Ralf Gothonin ohjauksessa.

Kaisa Ranta on monipuolinen ja muuntautumiskykyinen laulajatar, ja hän onkin saanut tehtäväkseen monipuolisia näyttämötöitä käsittäen musiikkiteatteria, musikaalia, operettia ja oopperaa. Parhaimmillaan hänen äänensä on koloratuurisävytteisen ohjelmiston parissa. Vuonna 2006 Kaisa Ranta debytoi Suomen Kansallisoopperassa W.A. Mozartin Zaide-oopperan nimiroolissa vuonna 2006, jonka jälkeen hän on vieraillut siellä säännöllisesti.

Suomen Kansallisoopperassa hänen roolejaan ovat olleet mm. Verdin Falstaff´n Nanetta, Linkolan Robin Hoodin Marian, Korngoldin Die tote Stadt´n Juliette sekä naispäärooli Leos Janacekin oopperassa Ovela kettu. Rannan tämän kauden tehtäviin kuuluu Carlotta Giudicellin rooli Andrew Lloyd Webber musikaalissa Oopperan kummitus. Ranta on vieraillut myös mm. Oopperakammarin, Ooppera Skaalan ja Taite ry:n tuotannoissa.

Kaisa Ranta on laulanut useiden suomalaisten orkesteiden ja kuorojen solistina. mm. Radion Sinfoniaorkesterin solistina. Ranta on esiintynyt nykymusiikin kantaesityksissä esim. Uljas Pulkkiksen Neito (2008) sekä Paavo Heinisen Kaukametsä ja Musta Kehtolaulu (2013).

Ranta on ollut kysytty sopraanosolistina useissa kirkollisissa teoksissa, joista mainittakoon Pergolesin ja Scarlattin Stabat Mater, G. F. Händelin Messias, A. Brucknerin Requiem, J. Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Lloyd Webberin Reqiem, J. Haydn´n St. Cecilia-messu, W.A. Mozartin Requiem, c-mollimessu ja Exultate, jubilate –motetti, A. Salierin La passione di nostro Signore Gesu Christo, M. Tippettin A Child of Our Time, L. van Beethovenin messu C-duuri ja 9. sinfonia sekä C. Saint-Saensin Jouluoratorio, J.S. Bachin Johannespassio sekä C. Orffin Carmina Burana. Lisäksi Ranta on levyttänyt muun muassa Händel-kuoron kanssa J. Rutterin Requiemin ja Cantuksen ja Tapiolan Kamarikuoron kanssa Madetojan kuorolauluja. Lied-musiikkia hän on nauhoittanut Yleisradiolle yhdessä pianisti Ilmo Rannan kanssa.