Tampere Filharmonia

pe 26.02.2021 klo 19:00 · Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla

Verkkokonsertti: Skottilainen

Tampere-talo, Iso sali

Yliopistonkatu 55, 33100
Tampere, Finland

Felix Mendelssohn (1809–1847) Sinfonia nro 3 a-molli op. 56 "Skottilainen"

Mendelssohnin tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva skottilainen sinfonia sai innoituksensa säveltäjän vierailusta Holyroodin kappelin raunioille Edinburghissa vuonna 1829. Mendelssohn itse oli sinfoniaan pitkään tyytymätön ja korjaili teosta useaan otteeseen. Sävellys valmistui vasta vuonna 1842.

Tampere Filharmoniaa johtaa konsertissa Haagin Residentie-orkesterin tuleva ylikapellimestari Anja Bihlmaier, joka on noussut Euroopan huippukapellimestarien joukkoon niin sinfonia- kuin oopperalavoillakin. Bihlmaier johtaa orkesteria myös 2023 ensi-iltansa saavassa Tampereen Oopperan Lentävässä hollantilaisessa.

Konsertti on vapaasti kaikkien katsottavissa Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla myös jälkeenpäin.

Siirry Tampere Filharmonian YouTube-kanavalle

 

Felix Mendelssohn (1809–1847): Sinfonia nro 3 a-molli op. 56 “Skottilainen”

Mendelssohn teki vuosina 1829–32 grand tourin, eli aikansa nuorten miesten sivistykseen tähdänneen Euroopan matkan. 1600-luvulla syntyneen perinteen päätarkoitus oli vierailla Italiassa renessanssitaiteen äärellä. Sittemmin se laajentui kuitenkin kattamaan myös muita kohteita Englannin noustessa kiertueelle erityisesti kukoistavien metropoliensa, kirjallisuutensa ja maisema-arkkitehtuurinsa tähden. Mendelssohnin vierailu Englannissa ja Skotlannissa tourin alussa antoi sysäyksen Skottilaisen sinfonian sekä Hebridit-konserttialkusoiton (op. 26) säveltämiseen. Mendelssohn kirjoitti innoissaan vanhemmilleen, kuinka vierailu kuningatar Maria Stuartin raunioituneessa palatsissa oli tehnyt häneen lähtemättömän vaikutuksen. Säveltäjä matkasi tämän jälkeen pääkohteeseensa Italiaan ja palasi Englantiin vielä vuonna 1832, jolloin Hebridit sai kantaesityksensä. Sinfonia kehkeytyi kuitenkin hänen ikuisuusprojektikseen saaden odottaa valmistumistaan peräti vuoteen 1842.

Historiallisten tapahtumien ohella sinfonian taustalla vaikutti ajalle tyypillinen kiinnostus kansanperinteeseen pohjaaviin aiheisiin, esimerkiksi kansanlauluantologioiden muodossa. Mendelssohnin ”skottilaisuuden” käsittely on kuitenkin sinfoniassa hienovaraista ja hänen varhaisromanttisen sävelkielensä kautta suodatettua. Avausosa koostuu hitaasta Andante con moto- ja nopeasta Allegro un poco agitato -jaksosta. Siinä voi kuulla Mendelssohnin maalailevan Skotlannin henkeäsalpaavaa luontoa. Vivace non troppo on kevyt scherzo-osa tarkoituksenaan keventää tunnelmaa alun eeppisyydestä. Se on sinfoniassa kenties lähimpänä rustiikkista, kansanomaista tunnelmaa. Adagio soi Skotlannin historian traagisin sävyin. Finaaliosaa (Allegro vivacissimo) Mendelssohn kuvaili alun perin partituurinsa esipuheessa otsikolla Allegro guerriro und Finale maestoso. Siitä välittyykin sotaisa ja juhlava, miltei hymnimäinen tunnelma.

© Vera Plosila

Tulevia konsertteja