Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Eliahu Inbal

Kapellimestari

Israelilaissyntyinen kapellimestari Eliahu Inbal on tamperelaisyleisölle tuttu vieras. Pitkän kansainvälisen uransa varrella hän on toiminut mm. Frankfurtin Radion sinfoniaorkesterin, Venetsian La Fenice-teatterin, Italian Radion sinfoniaorkesterin, Berliinin Konserttitalon orkesterin, Tšekin filharmonikoiden ja Tokion Metropolitan Symphony Orchestran ylikapellimestarina. Hänet tunnetaan erityisesti Mahler- ja Bruckner-tulkinnoistaan, ja hän oli ensimmäinen, joka levytti Brucknerin sinfonioiden alkuperäisversiot.
82-vuotiaan kapellimestarin ura jatkuu edelleen vireänä. Viime vuonna hän johti Berliinin Konserttitalon orkesterin kiertueen Koreaan ja Japaniin, viime keväänä hän vieraili mm. Kiinassa, Japanissa ja Singaporessa.
80-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan Inbal paljasti, että hänellä on kaksi syntymäpäivää: ”Äitini mukaan synnyin sapattina auringonlaskun aikaan. Juutalaista sapattia vietetään lauantaina, mutta virallisen ajanlaskun mukaan syntymäpäiväni oli sunnuntai. Äitini muistutti, että juutalaisen tradition mukaan auringonlaskun jälkeen on jo seuraava päivä, siksi syntymäpäiväkseni merkittiin sunnuntai 16.2. vaikka todellisuudessa synnyin lauantaina 15.2. Enoni, joka oli tunnettu rabbi, piti tätä merkkinä suuresta sielusta”, Eliahu Inbal myhäilee.

©Maisteriviestintää Minna Lindgren, Hannele Eklund