Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Johan Dalene

Viulu

Vuonna 2000 syntynyt ruotsalaisviulisti Johan Dalene tekee vaikuttavaa uraa kansainvälisten huippuorkesterien solistina. Konstailemattoman musikaalisella soitollaan yleisöjä hurmannut Dalene pokkasi vuonna 2019 Carl Nielsen -viulukilpailun ja Norjalaisen solistikilpailun voitot.

Dalenen konserttikalenterissa on esiintymisiä Leipzigin Gewandhaus-orkesterin, Tšekin filharmonisen orkesterin ja Berliinin Konzerthausorchesterin kanssa. Hän oli Ruotsin radion sinfoniaorkesterin residenssitaiteilija kaudella 2020–21 ja BBC:n New Generation -taiteilija vuosina 2019–21.
Dalenen BIS-levymerkille vuonna 2019 taltioima levytys Tšaikovskin ja Barberin viulukonsertoista nostettiin BBC Music Magazinessa yhdeksi vuosikymmenen hienoimmista viulistien debyyttilevyistä.

Johan Dalene aloitti viulunsoiton nelivuotiaana ja esiintyi ensimmäisen kerran solistina kolme vuotta myöhemmin. Nykyään hän opiskelee Göteborgin sinfoniaorkesterin konserttimestari Per Enokssonin opissa. Dalene soittaa vuonna 1736 valmistunutta Stradivarius-viulua.