Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Rachel Harnisch

Sopraano

Vuodesta 2012 Zürichin oopperan solistikuntaan kuulunut sveitsiläissyntyinen Rachel Harnisch on palkittu sopraano, joka viihtyy yhtä hyvin oopperalavoilla kuin liedin parissa. Hän on ollut myös Wienin valtionoopperan solistikunnan jäsen ja Salzburgin oopperajuhlilla säännöllisesti kuultu solisti. Kapellimestari Claudio Abbado kuuluu Harnischin pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihin, ja hänen esiintymisiään ovat johtaneet myös mm. Miguel Gomez-Martinez, Franz Welser-Möst ja Nikolaus Harnoncourt. Lisäksi hän opettaa laulua Bernin Taidekorkeakoulussa.
Rachel Harnischin ohjelmisto yltää keskeisistä Mozart-rooleista vaativaan nykymusiikkiin. Hän kertoo nauttivansa musiikin ohella arkkitehtuurista ja taiteesta kaikissa muodoissaan sekä ”rohkeiden ja lahjakkaiden ihmisten seurasta”.
Gustav Mahlerin Wunderhorn-laulut ovat Harnischille läheistä ohjelmistoa. ”Ne ovat olemassaolon päiväkirja. Sotilaiden, henkien ja rakastavaisten tarinoissa ovat läsnä kaikki tunnelmat tummasta kuolemasta lempeisiin rakkauslauluihin ja lapsuuden kepeydestä rikkinäisiin sieluihin.” Hän pitää Wunderhorn-laulujen suurimpana haasteena niiden näennäistä yksinkertaisuutta, joka voi johtaa harhaan. ”Näiden laulujen ottaminen ohjelmistoon edellyttää pitkää oopperakokemusta. On hallittava oikea yhdistelmä tarkkuutta, ymmärrystä, keveyttä ja voimaa.”

©Maisteriviestintää Minna Lindgren, Hannele Eklund