Tampere Filharmonia

TUTUSTU Rautavaaran Joutsenet muuttavat -osaan tarkemmin

23.10.2017

KUUNTELE JOUTSENET MUUTTAVAT (kesto 8 min.)

Osa alkaa joutsenten puolen minuutin soololla.

0:33 viulut ja alttoviulut hiipivät sisään soittaen tremoloa

1:00 puupuhaltimet, ensimmäisinä klarinetti ja sitten huilu, alkavat jäljitellä lintuja. Pian ”pulina yltyy”, kun lisää puhaltimia tulee mukaan. Jouset soittavat edelleen hiljaista tremoloa. Rautavaara on jakanut orkesterin ryhmiin, joiden sisällä soittajien tulee soittaa tarkasti yhdessä, kun taas ryhmien ei tarvitse olla keskenään ”synkassa” kuin silloin, kun säveltäjä on erikseen niin määrännyt.

2:15 Kaksi käyrätorvea aloittaa hienon, pitkälinjaisen melodian, joka on Rautavaaralle hyvin tyypillinen.

3:15 melodia siirtyy jousisoittimille. Celesta (kosketinsoitin, jossa helisevä ääni) soittelee asteikkoja ylös ja alas.

4:05 melodian solistina trumpetti

5:57 vaskipuhaltimet (trumpetit ja käyrätorvet) aloittavat loppuhuipennuksen. Lautaset kuuluvat huippukohdassa. Pasuuna soittaa väliin lyhyitä kommentteja, joissa sen pitää imitoida joutsenia (kuuluuhuonosti videolla). Melodia kohoaa yhä korkeammalle ja orkesterin ja joutsenten yhteinen, pitkä crescendo huipentuu!

6:49 alkaa diminuendo: orkesteri sekä nauha hiljenevät vähitellen – joutsenet lentävät näkymättömiin.

POHDI:

  • Miten säveltäjä luo joutsenten lähdön?
  • Millainen lähdön tunnelma on?

Vastauksia ja vinkkejä: Rautavaara yhdistää joutsenten laulun ja orkesterin soiton niin, että ne tekevät yhdessä pitkän, suuren crescendon (= voimistuen): ääni voimistuu ja nousee luoden illuusion yhä kasvavasta joutsenparvesta, joka lopussa katoaa kaukaisuuteen. Orkesterin puolella säveltäjä luo voimistumisen sekä lisäämällä vähitellen soittimien lukumäärää sekä äänenvoimakkuutta. Ääninauhan joutsenten laulua Rautavaara on kasvattanut päällekkäisäänityksellä. Se saa aikaan vaikutelman, että lintuja saapuu parveen koko ajan lisää.

Oletko samaa mieltä säveltäjä Kalevi Ahon kanssa, jonka mielestä ”Joutsenet muuttavat -osaa vallitsee lähdön tunnelma joka ei ole ahdistava, vaan siihen liittyy myös riemua…”? (lähde https://core.musicfinland.fi/works/cantus-arcticus).

KUUNTELE KOKO CANTUS ARCTICUS -TEOS TÄÄLTÄ tai CD:ltä tai PIKI-verkkokirjastosta