Tampere Filharmonia

TUTUSTU Sammon taontaan tarkemmin

23.10.2017

KUUNTELE KALEVALA-SARJASTA SAMMON TAONTA kohdasta 25:25 (kesto 7 min)

Sammon taonnassa vuorottelee kaksi samantyylistä melodia-aihetta, joita muunnellaan osan edetessä:

© Fennica Gehrman

MELODIA 1 (klarinetti alussa)

© Fennica Gehrman

MELODIA 2 (pasuuna 28:28)

Alku: Harppu helähtää ja jousisoittimet aloittavat hiljaisen tremolon Yksinäinen klarinetti esittelee 1. melodian (26:34 se siirtyy englannintorvelle, oboen ”isoveljelle”).

27:25  1. melodia jousisoittimilla fortessa (eli kovaa).

28:28  2. melodian esittelee pasuuna sordiinon kera, sitten aihetta pallotellaan soittimelta toiselle.

29:03 jouset soittavat taas 1. melodian, siitä lähtien 1. ja 2. melodioita esitetään vuorotellen, limittäin ja lomittain – tunnelma kiihtyy!

29:59 ”taontaa” kuuluu pätkä ensimmäisen kerran

30:30  voimakasta ”taontaa”: koko orkesteri soittaa, myös triangeli ja lautaset mukana

31:03 loppuhuipennus alkaa: Jouset ja puupuhaltimet soittavat 1. melodiaa erittäin kovaa (voimakkuusmerkintänä fff). Lyömäsoittimista tam-tam ja patarummut soittavat tehokkaita iskuja, myös kellot ja triangeli tekevät taonnan säihkettä.

SAMMON TAONTA KALEVALASSA

Seppo (Seppä) Ilmarinen takoo Sammon Pohjolan emännälle. Hän rakentaa palkeet ja ahjon ja laittaa tuulet lietsomaan tulta. Kalevalan mukaan

”tuuli tuiskusi ikkunasta, säkehet ovesta säykkyi, tomu nousi taivahalle, savu pilvihin pakeni.”

Pohjolan emäntä (Pohjan akka) ihastuu Sampoon, mutta ei annakaan tytärtään Sammon tekijälle vaimoksi, kuten on luvannut. Hän vie Sammon kivisen mäen sisään lukkojen taakse. Sampo jauhaa rikkauksia Pohjolan väelle. Suuttuneet kalevalaiset onnistuvat anastamaan Sammon, mutta  sadan soutajan voimalla Pohjolan vene saavuttaa kalevalaiset. Sampo tuhoutuu taistelussa, mutta Pohjan akka saa sen kannen. Aallot tuovat pieniä paloja Sammosta rantaan ja ne rikastuttavat Kalevalan maata. Väinämöinen mm. laulaa:

”Tuosta kuu kumottamahan, onnen päivät paistamahan Suomen suurille tiloille, Suomen maille mairehille!”

Sammon taonta on kuvattu Kalevalan 10. runossa, jota voi lukea Suomalaisen Kirjallisuuden seuran nettisivuilta: http://neba.finlit.fi/kalevala/index.php?s=64&m=1&l=1

KALEVALA TAITEESSA

Kalevala on innoittanut suomalaisia kuvataitelijoita ja säveltäjiä laajasti. Tunnettuja Kalevala-aiheisia sävellyksiä ovat Klamin Kalevala-sarjan ohella esimerkiksi Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja Kullervo (sinfonia) ja Einojuhani Rautavaaran Kullervo-ooppera. Akseli Gallen-Kallela maalasi useita, jo suorastaan ikonisiksi nousseita Kalevala-töitä (joista Mauri Kunnas on tehnyt koiramaiset tulkintansa).

LISÄÄ TIETOA Kalevalasta taiteessa: http://www.kalevalaseura.fi/kaku/sivu.php?n=p1&s=p1&h=hp1&f=fp1