Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Santtu-Matias Rouvali

Ylikapellimestari

Rouvalin kapellimestariura lähti huimaan nousukiitoon 2009, kun hänet kutsuttiin yllättäen johtamaan Radion sinfoniaorkesteria. Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2013. Suomen kapellimestarikärkeen kuuluva Rouvali on kysytty nimi myös kansainvälisillä estradeilla: Hän on Lontoon Philharmonia-orkesterin päävierailija, ja toimi vastaavassa pestissä myös Kööpenhaminan filharmonikoissa 2013–2017. Syksystä 2017 hän on toiminut Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina Tampereen orkesterin rinnalla. Vakituisten tehtäviensä lisäksi Rouvali vierailee Euroopan, Aasian ja Yhdysvaltain merkittävissä orkestereissa. Hän johtaa mm. Ranskan Radion sinfoniaorkesteria, Oslon sinfoniaorkesteria ja Berliinin Saksalaista sinfoniaorkesteria. Syksyllä 2019 hän debytoi mm. Berliinin ja New Yorkin filharmonikoiden johtajana. Sinfoniakonserttien lisäksi Rouvali on johtanut oopperaa, viimeisimpänä Tampereen Oopperan suurtuotannon, Olli Kortekankaan säveltämän Veljeni vartijan kantaesitysproduktion keväällä 2018. Orkesteri teki Rouvalin johdolla konserttikiertueen Japaniin keväällä 2017, ja suunnitteilla on myös uusintavierailu. Heinäkuussa 2019 Rouvali ja Tampere Filharmonia konsertoivat Ranskan radion musiikkifestivaalilla Le Festival Radio France Occitanie Montpellier.

”Tampere Filharmonia on Suomen hyvähenkisin orkesteri”, sanoo Rouvali kiistattomana tosiasiana. ”On myös uskomatonta, minkälainen yleisö meillä on Tampereella. Se on hyvin lojaali, mehän ollaan kuin tosi-tv-sarja. Yleisö tuntee soittajista monet nimeltä ja henkilökohtaisesti. Molemminpuolinen vuorovaikutus on vahvaa.” Tampereelta Rouvalilla ei ole kiire minnekään. ”Edelleen koti on ja pysyy Suomessa”, vakuuttaa yhä uudestaan Santtu-Matias Rouvali, jonka kysyntä maailmalla sen kuin kasvaa.

Tammikuussa 2015 Rouvali ja Tampere Filharmonia tekivät ensimmäisen yhteislevytyksensä, jolla soivat Sibeliuksen ja Nielsenin viulukonsertot. Tuorein levytys Rouvalin johdolla julkaistiin syksyllä 2018 yhdessä Göteborgin sinfoniaorkesterin kanssa. Orfeo-levymerkille tehdyllä äänitteellä Tampere Filharmonia soittaa Leonard Bernsteinin sarjan Sinfonisia tansseja musikaalista West Side Story, sekä Miklós Rózsan viulukonserton. Molemmilla levytyksillä viulukonserttojen solistina taituroi latvialainen Baiba Skride.