Sirja Nironen

Sellon varaäänenjohtaja

Sellisti Sirja Nironen esiintyy niin solistina, kamari- ja orkesterimuusikkona, kuin nykymusiikin ja kevyen musiikin yhtyeissäkin. Hän on toiminut Tampere Filharmonian sellon varaäänenjohtajana syksystä 2020 lähtien. Nironen on myös nykymusiikkia muihin taiteisiin ja tieteisiin yhdistävän ÄÄNI-kollektiivin ja kulttuuridiplomatiaa edistävän Versoi Ensemblen jäsen sekä runoudesta ammentavan Garden-yhtyeen jäsen.

Nironen on kantaesittänyt paljon kamarimusiikkia, sooloselloteoksia ja neljä sellokonserttoa. Hän on esiintynyt muun muassa Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen, Turun filharmonisen orkesterin, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Orchestra OIDA Arezzon ja Kronenchor Friedrichstadt Berlinin solistina. Nironen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta ja musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Hänen opettajiaan ovat olleet Taru Aarnio, Hannu Kiiski, Arto Noras, Frans Helmerson ja Martti Rousi.

Nirosella on merkittävä osuus levyillä ”Uuno Klamin kamarimusiikkia” (Alba Records, 2020), ”Double Identity – Simon Kanzler” (WhyPlayJazz, 2016), ”Quartphonic EPK – Elena Mindru Third Stream Project” (EM Records, 2016) ja ”Vita Brevis, Ars Longa” (Naantalin musiikkijuhlat, 2012). Kamarimuusikkona häntä on kuultu muun muassa Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa, Santa Fé:n kamarimusiikkijuhlilla, Amsterdam Cello Biennalessa, Tampere Biennalessa, Meidän Festivaalilla, Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman musiikkijuhlilla, Sysmän Suvisoitossa, Kaivos-festivaalilla ja Unerhörte Musik Festival Berlinissä.

Sirja Nironen