Kamarimusiikki

Kevään 2023 kamarimusiikkikonsertit

Su 22.1. klo 15 Pieni sali
Faunien iltapäivä: Leikkien ja kokeillen

Antonín Dvořák: Tertsetto C-duuri op. 74 B.148 kahdelle viululle ja alttoviululle
Bohuslav Martinů: Trio huilulle, sellolle ja pianolle H.300
George GershwinIgor Frolov: Konserttifantasia teemoihin oopperasta Porgy ja Bess (mm. Summertime), klarinetille, fagotille ja pianolle sovittanut Natalia Frolova

Su 19.3. klo 15 Pieni sali
Faunien iltapäivä: Kevään kimmellystä

Aleksandr Glazunov: Preludi ja fuuga kokoelmasta ”Les vendredis” Recueil de pièces pour Quatuor d’archets, Cahier 1, N° 1
Peter Lieberson: Pianokvintetto
Ludwig van Beethoven: Sekstetto Es-duuri, op. 81b

Su 2.4. klo 15 Pieni sali
Faunien iltapäivä: Tanssien ja näppäillen

Adolf Busch: Kvintetto alttosaksofonille ja jousikvartetille Op. 34
Jessie Montgomery: Strum jousikvartetille
Samuel Coleridge-Taylor: 5 Fantasiestücke op. 5

Ti 9.5. klo 18 Pieni sali
Faunien iltapäivä: Kuninkaita ja kulkureita

Herman Rechberger: The King’s Hunt
Jean-Philippe Rameau: Pièces de Clavecin en Concerts RCT 7–11, premier concert
Niccolò Paganini: Sonata Concertata MS 2 kitaralle ja viululle
Gioacchino Rossini: Alkusoitto oopperasta Sevillan parturi huilulle, viululle ja kitaralle
Jean Françaix: Trio à cordes

Tero Ahonen.

Faunien iltapäivä

Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarja on tarjonnut kuulijoillemme intiimejä konserttielämyksiä jo vuodesta 1996. Sunnuntaisin järjestettävissä konserteissa nautitaan orkesterin muusikoiden kamarimusiikkiyhtyeiden soitosta.

Suuren sinfoniaorkesterin konsertteihin verrattuna tunnelma on intiimimpi: pienessä salissa muusikoita tulee seurattua lähempää.

Faunien iltapäivä -konsertit juontaa tamperelaissäveltäjä Minna Leinonen.

Kamarimusiikkisarjan lyhyt historiikki

Tampereella on saatu nauttia kaupunginorkesterin kamarimusiikkisarjasta jo reilu neljännesvuosisata. Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -konserttisarjan nimi on vuosien varrella muuttunut muutamaan kertaan, mutta idea on pysynyt samana: Tampere-talon kamarimusiikkisalissa kuullaan intiimiä musiikkia keskimäärin kerran kuukaudessa sunnuntai-iltapäivisin. Nykyinen nimi syntyi muusikkojen nimikilpailun tuloksena 20 vuotta sitten.  

Konserttisarja syntyi aikoinaan muusikoiden ja yleisön aloitteesta. Orkesteri ja sen ystäväyhdistys Pro Orchestra järjestivät 1990-luvun alussa Yllätysten ilta -kamarimusiikkikonsertteja, joiden inspiraationa toimi vastavalmistuneen Tampere-talon Pieni sali. Vuonna 1996 satunnainen toiminta vakiintui kamarimusiikkisarjaksi muusikoiden ja yleisöyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta. Alussa konserttisarjan puuhamiehenä ja juontajana toimi klarinetisti Jarmo Hyväkkö.  

Konserttien pitkäaikaisin juontaja oli Tampere Filharmonian nimikkosäveltäjä Jouni Kaipainen (1956–2015). Faunien iltapäivä -sarja on edelleen varsin muusikkovetoinen – konserttien ohjelmisto ja kokoonpanot kootaan muusikoiden ehdotuksien ja aloitteiden pohjalta. Konserttien valtti on intiimiys: kun sekä yleisö että esiintyvät kokoonpanot ovat pienempiä, musiikki tulee lähemmäs.