Santtu-Matias Rouvali

Tampere Filharmonian ja Santtu-Matias Rouvalin hedelmällinen yhteistyö alkoi vuonna 2013, jolloin Rouvalista tuli orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Kaudella 2021–22 hän aloitti Esa-Pekka Salosen seuraajana Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina ja jatkaa lisäksi tehtäväänsä Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Koronaviruspandemian aikana erityisen tiiviisti Tampere Filharmonian kanssa työskennellyt Rouvali toimii Tampereella ylikapellimestarina vuoteen 2023 saakka.

”Verkkokonserttien tekeminen on ollut upeaa, mutta niistä puuttuu erittäin tärkeä osa konserttikokemusta: suora yhteys yleisöön. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun saa antaa kaikkensa lavalla ja tarjota yleisölle unohtumattoman elämyksen musiikin parissa. Verkkokonserteista saamamme lämmin palaute on osoittanut, etteivät kuulijat ole unohtaneet meitä, ja kaipuu kunnon konsertteihin on kova”, Rouvali kertoo.

Tero Ahonen.

Rouvalin ja Tampere Filharmonian levytykset viulisti Baiba Skriden kanssa Nielsenin, Sibeliuksen, Bernsteinin, Korngoldin and Rózsan viulukonsertoista ovat keränneet runsaasti kiitosta. Levytyksellä syksyltä 2018 orkesteri juhlisti Leonard Bernsteinin 100-vuotisjuhlaa West Side Story -musikaalista tutuilla teemoilla. Göteborgin sinfoniaorkesterin kanssa Rouvali on levyttänyt menestyksekkäästi muun muassa Sibeliusta. Nuori kapellimestari on johtanut myös oopperaa, esimerkiksi Tampereen Oopperan Veljeni vartija -uutuusproduktion keväällä 2018.

“Tampere Filharmonia on mulle edelleen kaikkein tärkein orkesteri. Olen saanut kasvaa täällä kapellimestariksi ja sen ansiosta suhteeni muusikoihin on erittäin läheinen. Tampereella tehdään asiat aina täydellä teholla ja orkesterin taiteellinen taso on huima”, Rouvali iloitsee.