Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Ylikapellimestari

Santtu-Matias Rouvali

Santtu-Matias Rouvalin kapellimestariura lähti huimaan nousukiitoon 2009, kun hänet kutsuttiin yllättäen johtamaan Radion sinfoniaorkesteria. Rouvalin ja Tampere Filharmonian hedelmällinen yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2013, jolloin Rouvalista tuli orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Kuluvana kautena hän jatkaa Tampereen lisäksi Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina sekä Lontoon Philharmonia-orkesterin päävierailijana. Keväällä kuulimme ilouutiset Rouvalin kiinnityksestä Philharmonian ylikapellimestariksi kaudesta 2021/22 alkaen. Jatkossa hänen Tampereella johtamiensa konserttien määrä hieman vähenee. Nykyistä kotikaupunkiaan ja rooliaan Tampere Filharmonian kotikapuna Santtu ei ole kuitenkaan jättämässä, vaikka kysyntä kansainvälisillä estradeilla kasvaa koko ajan.

Rouvali johtaakin useita eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia orkestereita säännöllisesti. Nyt alkavana konserttikautena luvassa on myös kolme debyyttivierailua: New Yorkin ja Berliinin filharmonikkojen sekä Royal Concertgebouw -orkesterin kanssa. Ensi vuoden alussa Rouvalilla on tiedossa kiertueet Göteborgin sinfonian kanssa Japaniin sekä Philharmonian kanssa Kanarian saarille.

Rouvalin ja Tampere Filharmonian ensimmäinen yhteislevytys julkaistiin kesällä 2015. Jean Sibeliuksen ja Carl Nielsenin viulukonserttojen solistina taituroi Baiba Skride. Tuoreimmalla levytyksellä syksyltä 2018 orkesteri juhlisti Leonard Bernsteinin 100-vuotisjuhlaa. Orfeo-levymerkille tehty äänite sisältää West Side Story -musikaalista tuttuja rakastettuja teemoja.

Sinfoniaohjelmiston lisäksi nuori kapellimestari on johtanut myös oopperaa. Keväällä 2018 hän johti Tampereen Oopperan Veljeni vartija -uutuusproduktion. Ensi huhtikuussa ylikapellimestari johtaa Tampereella yhden musiikinhistorian dramaattisimmista kuoroteoksista, Verdin Requiemin.