Musiikkikasvatus

Koululaiskonsertit ja Vierailut Filharmonian arkeen

Tervetuloa matkalle musiikin maailmaan! Tampere Filharmonia järjestää lukukauden 2022–2023 aikana konsertin jokaiselle Tampereen luokka-asteelle esikoululaisista lukiolaisiin. Konsertteihin otetaan ryhmiä myös muualta Pirkanmaalta, jos tilaa on.

Vierailuilla Filharmonian arkeen pääsevät Pirkanmaan ryhmät päiväkotilaisista opiskelijoihin kurkistamaan orkesterin harjoituksiin.

Kaikki musiikkikasvatustoimintamme on maksutonta, ja tapahtumiin kuuluu valmistelumateriaali tai ennakkoinfo.

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautuminen syksyn 2022 tapahtumiin

Ilmoittautuminen syksyn tapahtumiin avautuu ti 16.8.2022 klo 14.00 ja päättyy viimeistään kahta viikkoa ennen tapahtumaa tai paikkojen täytyttyä.

Ilmoittautuminen tapahtuu vain tapahtumakohtaisilla e-lomakkeilla. Lomakkeet tulevat ennen ilmoittautumisen alkua tälle nettisivulle kunkin konsertin ja vierailun alle (ks. alempana).

Mukaan tapahtumiin pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Konsertit ja vierailut tulevat yleensä nopeasti täyteen, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Vierailuille Filharmonian arkeen etusijalla ovat ryhmät, joille ei kaudella 2022–2023 tarjota omaa konserttia. Koululaiskonserteissa etusijalla ovat tamperelaiset koululaisryhmät.

Ilmoittautumisen alkamisesta tiedotetaan suoraan Tampereen kouluille.

HUOM! Ilmoitamme lomakkeessa antamaanne sähköpostiosoitteeseen, onko ryhmänne mahtunut mukaan. Automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta EI OLE vahvistus mukaan pääsystä.

Konsertit alakouluille ja esikouluille syksyllä 2022

Ensisijaisesti Tampereen ryhmille, mutta mukaan otetaan mielellään ryhmiä myös muualta Pirkanmaalta, jos tilaa jää.

Ilmoittautuminen alkaa ti 16.8. klo 14, jolloin konserttien toteutuminen on vahvistunut. Ilmoittautuminen päättyy viimeistään 2 viikkoa ennen konserttia tai paikkojen täytyttyä.

Tapahtumiin kuuluu valmistelupaketti tai ennakkoinfo, joka lähetetään ilmoittautuneille viimeistään 2 viikkoa ennen tapahtumaa. Valmistelupaketin tehtävät, videot ja kuvat antavat ryhmille mahdollisuuden tutustua etukäteen konsertin musiikkiin ja/tai orkesteriin, jolloin vierailusta voi nauttia kokonaisvaltaisemmin.

To 8.9. klo 10 Hanhiemo 2. luokille

Tampere Filharmonia, Finnegan Downie Dear, kapellimestari
Eläin- ja satuaiheisessa konsertissa kuullaan Maurice Ravelin Hanhiemon ja Modest Musorgskin Näyttelykuvien musiikkia. Konsertin kesto on noin 45 min.

”Hanhiemon” ilmoittautuminen on päättynyt.

To 6.10. klo 10 Petruška 3. luokille

Tampere Filharmonia, Ariane Matiakh, kapellimestari
Igor Stravinskyn baletti Petruška-nuken tarinaan on värikästä ja vauhdikasta musiikkia, jossa voi kuulla elementtejä eri maiden musiikista. Konsertin kesto on noin 45 min.

Konsertti on täynnä, ja ilmoittautuminen on päättynyt.

Ke 2.11. klo 10 ja klo 12 TRASH RECYCLED esikoululaisille ja 1. luokille

Huom! Trashin ilmoittautuminen on päättynyt, koska molemmat konsertit ovat täynnä.

Tampere Filharmonia, Maria Itkonen, kapellimestari, Trash-ryhmä
TRASH RECYCLED on villi sekoitus katuteatteria, pantomiimia, tanssia ja klassista musiikkia. Tässä vauhdikkaassa ja hervottoman hauskassa konsertissa Tampere Filharmonian sointia täydentävät arkiesineistä valmistetut soittimet. Konsertin kesto on noin 45 min.

Vierailut Filharmonian arkeen syksyllä 2022

Vierailut orkesteriharjoituksiin Tampere-talossa Pirkanmaan päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmille.

Ilmoittautuminen alkaa ti 16.8. klo 14. Ilmoittautuminen päättyy kaksi viikkoa ennen vierailua tai paikkojen täytyttyä. Ilmoittautuminen vain tähän 16.8. avautuvan linkin kautta.

To 22.9. klo 9.40 Tampere-talon aula ja Iso sali (kapellimestari Nuno Coelho) 
Vierailu on täynnä.
Pe 30.9. klo 9.40 Tampere-talon aula ja Iso sali (kapellimestari Jan Söderblom)
Vierailu on täynnä.
To 27.10 klo 9.40 Tampere-talon aula ja Iso sali (kapellimestari Matthew Halls)
Vierailu on täynnä.


Vierailu alkaa lyhyellä johdannolla, jonka jälkeen seurataan orkesterin harjoitusta n. 30 min. Vierailun kesto yht. n. 50 min.

HUOM! Mukaan vierailuille otetaan ensisijaisesti ikäryhmiä, joille ei kaudella järjestetä omaa koululaiskonserttia.

Ilmoitathan ryhmäsi kaudella vain yhteen vierailuun. Mikäli ette mahdu kyseiselle vierailulle ja jollakin toisella vierailulla on tilaa, ehdotamme korvaavaa vierailupäivää.

HUOM! Lähetämme kutsun ilmoittautumislomakkeessa antamaanne sähköpostiosoitteeseen, jos ryhmänne on mahtunut vierailulle mukaan. Automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta EI OLE vahvistus mukaan pääsystä.

Kevät 2023

Tamperelaiset 5. luokat voivat ilmoittautua mukaan Taidekaaren Rytmireilaaja-kokonaisuuteen, jossa Tampere Filharmonian muusikot vierailevat luokissa maaliskuussa ja koululaiset kutsutaan Tampere Filharmonian konserttiin toukokuussa 2023. Luokat ilmoittautuvat Rytmireilaajaan Taidekaaren nettisivujen kautta.

4. ja 6. luokille sekä yläkouluille ja lukioille järjestetään koululaiskonsertit toukokuussa. Ilmoittautuminen alkaa tammikuussa Tampere Filharmonian nettisivujen kautta. Ilmoittautumisen alkamisesta tiedotetaan suoraan Tampereen kouluille.

Kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajat saapuvat Tampere Filharmonian vieraiksi jälleen keväällä 2023. Tapahtumiin ilmoittaudutaan Taidetestaajat-järjestelmän kautta. Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Svenska Kulturfonden.

Keväällä järjestettävistä Vierailu Filharmonian arkeen -tilaisuuksista tiedotetaan tarkemmin joulukuussa.

Koululaisryhmä iltakonserttiin tai yhtye vierailulle kouluun

Koululais- ja opiskelijaryhmät pääsevät normaalihintaisiin orkesterikonsertteihin ryhmähintaan: oppilas 7 € / yli 16-vuotias opiskelija 7 € / valvova opettaja 0 € / muut ryhmän aikuiset 24 €. Liput on varattava ja lunastettava ennakkoon ryhmänä Tampere-talon lipunmyynnistä. Ryhmäalennus edellyttää valvovan opettajan läsnäoloa.

Tampere Filharmonian muusikoiden yhtyeen voi myös tilata esiintymään koululle. Hinta määräytyy kokoonpanon ja ohjelman mukaan.

Koulujen yhteyshenkilö: Aino Holma, aino.holma@tampere.fi

Musiikkikasvatuksen materiaali opetukseen

Tällä hetkellä saatavana:

Tutustu Tampere Filharmoniaan -materiaalipaketti

Mikä on sinfoniaorkesteri, ja millainen orkesteri on Tampere Filharmonia. Mitä kuuluu kapellimestarin tehtäviin? Mitä soittimia ja soitinryhmiä orkesterissa on? Power point -materiaali sisältää tietotekstejä, kuvia, soitinesittelyvideoita ja kuunneltavia/katsottavia musiikkiesimerkkejä.

Myös aiempien vuosien musiikkikasvatuksen materiaaleja voi tiedustella Tampere Filharmonialta opetuskäyttöön.

Piirustukset ja kysymykset orkesterille

Voitte lähettää meille lasten tekemiä, musiikin inspiroimia piirustuksia, joita julkaisemme valikoidusti oppilaiden luvalla orkesterin sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram). Voitte myös esittää mieleenne nousseita kysymyksiä. Muusikot ja kapellimestari vastaavat teille mieluusti.

Tiedustelut koskien Tampere Filharmonian musiikkikasvatusta ja opetusmateriaaleja
Koulujen yhteyshenkilö Liisa Forsström, liisa.forsstrom@tampere.fi, puh. 046 922 4441

Musiikkikasvatuksesta vastaa apulaisintendentti Aino Holma (ts. 31.10.2022 saakka).

Lasten piirustukset ja kysymykset orkesterille voi lähettää osoitteeseen
Tampere Filharmonia, PL 16, 33101 Tampere.
Piirustukset voi lähettää myös sähköisesti esim. drivelinkin avulla osoitteeseen aino.holma@tampere.fi.