Musiikkikasvatus

Koululaiskonsertit ja
Vierailut Filharmonian arkeen

Tervetuloa matkalle musiikin maailmaan! Tampere Filharmonia järjestää lukukauden 2023–2024 aikana konsertin jokaiselle Tampereen luokka-asteelle päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Konsertteihin otetaan ryhmiä myös muualta Pirkanmaalta, jos tilaa on.

Vierailuilla Filharmonian arkeen pääsevät Pirkanmaan ryhmät päiväkotilaisista opiskelijoihin kurkistamaan orkesterin harjoituksiin.

Kaikki musiikkikasvatustoimintamme on maksutonta ja tapahtumiin kuuluu valmistelumateriaali tai ennakkoinfo.

Tervetuloa mukaan!

ILMOITTAUTUMINEN KEVÄÄN 2024 TAPAHTUMIIN

Ilmoittautuminen tapahtuu vain tapahtumakohtaisilla e-lomakkeilla. Linkit lomakkeisiin tulevat ennen ilmoittautumisen alkua tälle verkkosivulle kunkin konsertin ja vierailun alle (ks. alempana).

Konsertit ja vierailut tulevat yleensä nopeasti täyteen, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Mukaan tapahtumiin pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta Vierailuille Filharmonian arkeen etusijalla ovat ryhmät, joille ei kauden aikana tarjota omaa konserttia. Koululaiskonserteissa etusijalla ovat tamperelaiset koululaisryhmät.

Ilmoittautuminen kevään Vierailuille alkaa maanantaina 8.1. klo 8.30 ja päättyy kaksi viikkoa ennen tapahtumaa tai paikkojen täytyttyä. Ilmoittautumisen alkamisesta tiedotetaan suoraan Tampereen kouluille ja päiväkodeille.

HUOM! Ilmoitamme myöhemmin lomakkeessa antamaanne sähköpostiosoitteeseen, onko ryhmänne mahtunut mukaan.
Huomioithan, että automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta EI OLE vahvistus mukaan pääsystä.

FILHARMONINEN FANTASIA -KOULULAISKONSERTTI
6. LUOKILLE, YLÄKOULUILLE JA 2. ASTEELLE

Ke 8.5.2024 klo 10, Tampere-talo, Iso sali

Konsertissa kuullaan orkesterimusiikin fantastisia klassikkoteoksia, kuten Edward Griegin Peer Gynt -sarjan Vuorenkuninkaan luolassa ja Johannes Brahmsin Unkarilainen tanssi nro 5, oman aikamme musiikkia unohtamatta. Orkesteria johtaa konsertissa kapellimestari Julie Røssland. Ennen konserttia luokissa perehdytään musiikkiin ja konsertin teemaan tekemällä tehtäviä orkesterin tuottaman valmistelupaketin avulla.

Huom! Samassa konsertissa on myös Tampereen kaupungin Taidekaaren Rytmireilaaja-kokonaisuuteen osallistuvia 5.-luokkalaisia.

Konsertin kesto on noin 45 minuuttia.

Ilmoittautuminen on päättynyt.

  • Huomaathan, että automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta EI OLE vahvistus mukaan pääsystä.
  • Saat meiltä sähköpostissa tiedon, onko ryhmäsi mahtunut mukaan.

VIERAILUT FILHARMONIAN ARKEEN KEVÄÄLLÄ 2024

Vierailut orkesteriharjoituksiin päivää ennen varsinaista konserttia Tampere-talossa Pirkanmaan päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmille. Ilmoittautumisesta tiedotetaan suoraan kouluille.

To 18.1. Vierailu Filharmonian arkeen: Tulimyrsky

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT.

To 8.2. Vierailu Filharmonian arkeen: Huomisen huiput

VIERAILU ON TÄYNNÄ.

To 4.4. Vierailu Filharmonian arkeen: Latinalainen ilta

VIERAILU ON TÄYNNÄ.

To 11.4. Vierailu Filharmonian arkeen: Virtauksia tulevaan

VIERAILU ON TÄYNNÄ.

Vierailu alkaa Tampere-talon aulasta lyhyellä johdannolla klo 9.40-9.50, jonka jälkeen siirrytään Isoon saliin ja seurataan orkesterin harjoitusta n. 30 min. Vierailun kesto yht. n. 50 min.

HUOM! Mukaan vierailuille otetaan ensisijaisesti ikäryhmiä, joille ei kauden aikana järjestetä omaa konserttia.

Ilmoitathan ryhmäsi kaudella vain yhteen vierailuun. Mikäli ette mahdu kyseiselle vierailulle ja jollakin toisella vierailulla on tilaa, ehdotamme korvaavaa vierailupäivää.

HUOM! Lähetämme myöhemmin kutsun ilmoittautumislomakkeessa antamaanne sähköpostiosoitteeseen, jos ryhmänne on mahtunut vierailulle mukaan. Automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta EI OLE vahvistus mukaan pääsystä.

KEVÄÄN 2024 KOULULAISKONSERTIT PÄIVÄKOTI- JA ESKARI-IKÄISILLE

Helmikuussa Tampere Filharmonia järjestää viisi lastenkonserttia päiväkoti- ja eskari-ikäisille lapsille. Ohjelmassa on iki-ihana Sergei Prokofjevin vuonna 1936 säveltämä orkesterisatu Pekka ja susi, joka on kiehtonut lapsia ja lapsenmielisiä ympäri maailman. Konsertit kestävät noin 30 min ja niitä suositellaan yli 3-vuotiaille.

Venäläiseen kansansatuun perustuvassa tarinassa eläimet ja Pekka viettävät leppoisaa päivää niityllä, kunnes metsänreunaan ilmestyy susi. Pekka uhmaa sutta rohkeudellaan ja tekemällä yhteistyötä eläinystäviensä kanssa. Prokofjevin sadun jokaisella hahmolla on nimikkoteemansa ja -soittimensa: lintu on huilu, ankka on oboe, kissa on klarinetti, käyrätorvet esittävät sutta, Pekkaa jouset, isoisää fagotti ja metsästäjiä symboloivat rummut. Sadun esittää Tampere Filharmonian kamariorkesteri kapellimestari Kristian Sallisen johdolla ja kertojan kanssa.

Konsertit ovat ryhmille maksuttomia ja ryhmille toimitetaan muutamaa viikkoa ennen konserttia Tampere Filharmonian valmistelumateriaali, joka sisältää myös käytännön ohjeita konserttivierailulle. Tapahtumat tulevat yleensä nopeasti täyteen, joten kannattaa ilmoittautua nopeasti. Ilmoittautuminen päättyy kaksi viikkoa ennen tapahtumaa tai paikkojen täytyttyä. Konsertit ovat tarkoitettu ensisijaisesti Tampereen ryhmille, mutta jos tilaa jää, kutsumme mielellämme ryhmiä myös muualta Pirkanmaalta.

Ilmoittautuminen aukeaa maanantaina 15.1. klo 9.

Ke 21.2. klo 12–12.30
Tampere-talo, Pieni sali
KONSERTTI ON TÄYNNÄ.

To 22.2. klo 10–10.30
Tampere-talo, Pieni sali
KONSERTTI ON TÄYNNÄ.

To 22.2. klo 12–12.30
Tampere-talo, Pieni sali
KONSERTTI ON TÄYNNÄ.

Pe 23.2. klo 10–10.30
Tampere-talo, Pieni sali
KONSERTTI ON TÄYNNÄ.

Pe 23.2. klo 12–12.30
Tampere-talo, Pieni sali
KONSERTTI ON TÄYNNÄ.

Huom! Ryhmien tulee olla paikalla Tampere-talossa hyvissä ajoin ennen oman konsertin alkua, kun salia aletaan täyttämään. Konsertit alkavat ilmoitettuun aikaan. Konserteissa saattaa olla kirkkaita valoja, pimeää tai voimakkaita ääniä, vaikka orkesteri soittaa akustisesti. Herkkäkorvaisia lapsia varten on hyvä varata mukaan korvatulppia tai kuulosuojaimia.

Huomioitavaa:

  • Lastenkonserttiin voi ilmoittautua mukaan ainoastaan sähköisen lomakkeen kautta.
  • Ilmoitathan ryhmäsi vain yhteen kevätkauden konserttiin.
  • Huomaathan, että automaattinen vastaus ilmoittautumisen vastaanottamisesta ei ole vahvistus mukaan pääsystä.
  • Saat meiltä hyvissä ajoin sähköpostissa tiedon, onko ryhmäsi mahtunut mukaan.

RYTMIREILAAJAT

Vuoden 2025 Rytmireilaaja-kokonaisuudesta tiedotetaan myöhemmin.

Tamperelaiset 5. luokat ilmoittautuvat mukaan Taidekaaren Rytmireilaaja-kokonaisuuteen, jossa Tampere Filharmonian muusikot vierailevat luokissa maaliskuussa ja koululaiset kutsutaan Tampere Filharmonian konserttiin toukokuussa 2024. Luokat ilmoittautuvat Rytmireilaajaan Taidekaaren verkkosivujen kautta.

TAIDETESTAAJAT

Vuoden 2025 Taidetestaajat-toiminnasta tiedotetaan myöhemmin.

Kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajat saapuvat Tampere Filharmonian vieraiksi jälleen keväällä 2024. Tapahtumiin ilmoittaudutaan Taidetestaajat-järjestelmän kautta. Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Svenska Kulturfonden.

Koululaisryhmä iltakonserttiin tai yhtye vierailulle kouluun

Koululais- ja opiskelijaryhmät pääsevät normaalihintaisiin orkesterikonsertteihin ryhmähintaan: oppilas 7 € / yli 16-vuotias opiskelija 7 € / valvova opettaja 0 € / muut ryhmän aikuiset 25 €. Liput on varattava ja lunastettava ennakkoon ryhmänä Tampere-talon lipunmyynnistä. Ryhmäalennus edellyttää valvovan opettajan läsnäoloa.

Tampere Filharmonian muusikoiden yhtyeen voi myös tilata esiintymään koululle. Hinta määräytyy kokoonpanon ja ohjelman mukaan.

Tiedustelut: apulaisintendentti Anu Piispanen, anu.piispanen@tampere.fi, 050 388 7144

Musiikkikasvatuksen materiaali opetukseen

Tällä hetkellä saatavana: Tutustu Tampere Filharmoniaan -materiaalipaketti

Mikä on sinfoniaorkesteri, ja millainen orkesteri on Tampere Filharmonia. Mitä kuuluu kapellimestarin tehtäviin? Mitä soittimia ja soitinryhmiä orkesterissa on? Power point -materiaali sisältää tietotekstejä, kuvia, soitinesittelyvideoita ja kuunneltavia/katsottavia musiikkiesimerkkejä.

Myös aiempien vuosien musiikkikasvatuksen materiaaleja voi tiedustella Tampere Filharmonialta opetuskäyttöön.

Piirustukset ja kysymykset orkesterille

Voitte lähettää meille lasten tekemiä, musiikin inspiroimia piirustuksia, joita julkaisemme valikoidusti oppilaiden luvalla orkesterin sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram). Voitte myös esittää mieleenne nousseita kysymyksiä. Muusikot ja kapellimestari vastaavat teille mieluusti.

Tiedustelut koskien Tampere Filharmonian musiikkikasvatusta ja opetusmateriaaleja:

Sara Hämäläinen
Markkinointiassistentti / Koulujen yhteyshenkilö
sara.hamalainen@tampere.fi
puh. 046 922 4441

Musiikkikasvatuksesta vastaa apulaisintendentti Anu Piispanen, anu.piispanen@tampere.fi, 050 388 7144

Lasten piirustukset ja kysymykset orkesterille voi lähettää osoitteeseen
Tampere Filharmonia, PL 16, 33101 Tampere.
Piirustukset voi lähettää myös sähköisesti esim. drivelinkin avulla osoitteeseen sara.hamalainen@tampere.fi.