Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonia on 2000-luvulla astunut merkittäviä askeleita eteenpäin. 75-vuotisjuhlavuonna 2005 orkesterin vahvuus kasvoi 97 muusikkoon, ja se on nyt ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri pääkaupungin ulkopuolella. Konsertit, levytykset ja kiertue-esiintymiset ovat saaneet yhä innostuneemman vastaanoton niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Syksyllä 2013 orkesterin taiteellisena johtajana aloitti Santtu-Matias Rouvali. Hänen edeltäjinään toimivat 2009−2013 Hannu Lintu, 2006−2009 John Storgårds ja 1998−2006 Eri Klas (1939−2016). Kautensa jälkeen Eri Klas nimettiin Tampere Filharmonian kunniakapellimestari ja orkesterin nimikkosäveltäjänä toimi Jouni Kaipainen (1956−2015).

Tampere Filharmonian oma estradi on Suomen suurin konserttitalo, Tampere-talo. Se valmistui 1990, jolloin orkesterin kehittyminen sai vauhtia talon erinomaisista harjoitustiloista ja 1 800-paikkaisesta konserttisalista.

Tampere Filharmonialla on perjantaikonserttisarjan lisäksi oma kamarimusiikkisarja Faunien iltapäivä. Orkesteri soittaa myös vuosittain oopperaa Tampereen Oopperan produktioissa, balettia Tampere-talossa ja esiintyy uuden musiikin Tampere Biennalessa.

Tampere Filharmonian monipuolisiin konsertteihin kuuluvat myös erilaiset lasten ja nuorten tapahtumat. Koululaisille suunnattuun musiikkikasvatustoimintaan osallistuu joka konserttikaudella ryhmiä esikoululaisista lukiolaisiin.Tampere Filharmonia on myös ensimmäisenä orkesterina Suomessa perustanut oman nuorisoklubin, Nuori kuuntelija -klubin.

Tuoreimmat yli 50 levytyksestä sisältävät mm. George Enescun, Jouni Kaipaisen, Uljas Pulkkiksen ja Einojuhani Rautavaaran teoksia. Levytykset ovat keränneet tunnustusta ja useita palkintoja, mm. viisi Cannes Classical -palkintoa. Peteris Vasksin toisen sinfonian levytys sai Cannes Classical Disc of the Year 2004-erikoispalkinnon ja Tiensuu-levy keväällä 2007 ensi kertaa jaetun klassisenmusiikin Emma-palkinnon. Rautavaaran Kaivos-oopperan ensilevytys nimettiin vuoden 2012 Grammy-palkintoehdokkaaksi. Uljas Pulkkiksen musiikkia sisältänyt levytys valittiin Yleisradion Vuoden 2011 levyksi. Orkesteri levyttää pääasiassa Ondine-yhtiölle.

Ulkomaanvierailuja Tampere Filharmonia on tehnyt tähän mennessä Pohjoismaihin, Viroon, Saksaan, Hollantiin, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin. Syksyllä 2007 orkesteri vieraili suurella menestyksellä Saksassa, Hollannissa sekä ensi kertaa Iso-Britanniassa.

Tampere Filharmonian edellisistä johtajista mainittakoon Eero Kosonen, joka 37 vuoden mittaisella kaudellaan (1932-69) loi perustan orkesterin ammattitaidolle. Muita kapellimestareita ovat olleet mm. Tuomas Hannikainen (ent. Ollila), Leonid Grin, Ari Rasilainen, Atso Almila, Paavo Rautio ja Juhani Raiskinen.

Vuonna 1930 perustettu orkesteri on vuodesta 1947 lähtien toiminut kaupungin hallinnon alaisena. Vuonna 2002 orkesteri vaihtoi nimensä Tampereen kaupunginorkesterista Tampere Filharmoniaksi.