Tampere Biennale

Osta liput

Taiteilijat ja teokset

 • Rebecca Tong

  Kiinalaistaustainen Rebecca Tong toimii Jakartan sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina sekä Kontemporer-ensemblen taiteellisena johtajana kotimaassaan Indonesiassa. Cincinnatin konservatoriosta kapellimestariksi valmistunut Tong jatkoi opintojaan Englannissa Royal Northern College of Musicin fellow-ohjelmassa, jonka puitteissa hän pääsi johtamaan BBC:n filharmonista orkesteria ja Liverpoolin kuninkaallista filharmonista orkesteria.

  Pääpalkinnon ja kaksi muuta palkintoa La Maestra -kapellimestarikilpailussa vuonna 2020 voittanut Tong on viime kausina esiintynyt mm. Orchestre de Paris’n, Montpellierin kansallisoopperan orkesterin ja Pariisin Mozart-orkesterin kapellimestarina. Hän on omistautunut työssään klassisen ja modernin orkesterimusiikin tunnettuuden kasvattamiselle indonesialaisyleisöjen parissa.

 • Felix Zenger

  Felix Zenger on noussut kotimaisen musiikkimaailman huipulle vauhdilla, mutta ennen muuta hän on tunnettu eräänä maailman tämän hetken seuratuimmista beatboxaajista. Hän on laajentanut ilmaisuaan kauas beatboxin konventioista ja esiintynyt jopa kymmenientuhansien kuulijoiden yleisöille Pharrell Williamsin kaltaisten maailmantähtien kanssa. Viime vuosina Zenger on keikkaillut mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa, Meksikossa, El Salvadorissa, Venäjällä, Singaporessa ja Kanadassa, sekä Euroopassa ja Pohjoismaissa.

  Debyyttilevy Won’t Say a Thing osoitti, että häneltä löytyy teknisen taituruuden lisäksi myös syvällisempää musiikillista kokonaisnäkemystä. Monipuoliset vierailijat Tuomosta Kid Koalan kautta Kari Tapioon toivat albumille oman mausteensa, mutta kaiken keskiössä on Zengerin alati musiikkia palveleva virtuositeetti. Paljon Felix Zengerin vetovoimasta kertoo sekin, että mies on noussut YouTuben seuratuimmaksi suomalaiseksi sooloartistiksi. Hänen katsotuin videonsa on kerännyt tähän mennessä huikeat yli 39 miljoonaa katselukertaa. Kuva, tai tässä tapauksessa liikkuva kuva, kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

  Tähän mennessä Zengerin rinnalla on nähty lukuisia kotimaisen musiikin raskassarjalaisia kuten Asa, Don Johnson Big Band, Tuomo, Paleface ja Rajaton. Lisäksi Zenger oli mukana jazzin rajoja uudelleen kartoittaneessa Iiro Rantala New Triossa, jossa pianisti Rantalan sekä Zengerin lisäksi soitti kitaristi Marzi Nyman.

  Viime vuosina Zenger on tehnyt myös uusia aluevaltauksia esiintymällä mm. klassisten orkestereiden solistina. Syksyllä 2017 hän sävelsi beatboxaajalle ja orkesterille konserton, joka sai kantaesityksensä Tapiola Sinfoniettan kanssa.

 • Ahvenjärven ja Lappalaisen tuorein orkesteriteos Water (2019-2020) on ensimmäinen osa neljää klassista alkuainetta käsittelevästä teoskokonaisuudesta, jonka traagisena innoittajana on ilmastonmuutos. Water ei ole sinänsä ohjelmallinen, mutta se etenee selvissä jaksoissa tehden noin 20-minuuttisen matkan vesielementin eri olomuotoihin sekä vedellä jatkettujen soittimien ja esineiden akustisiin muutoksiin. Yhtäältä teos kertoo katastrofaalisesta kuivuudesta, toisaalta jäätiköiden sulamisesta koituvista tulvista. Säveltäjiä on inspiroinut myös dokumenttielokuva Chasing Coral, jossa kerrotaan juuri ennen kuolemaansa kauneimmilleen kasvavista koralleista.

  Keskeytyksettä soivat jaksot lomittuvat toisiinsa sulavasti ja limittäin, luonnollisena jatkumona: täydellinen kuivuus muuttuu vesitippojen sateeksi; puro kasvaa pieneksi vesiputoukseksi, joka laskee järveen. Pian järvi muuttuu jäätiköksi, kunnes suuren vesiputouksen kautta musiikki saapuu avomerelle, kimaltelevien korallien äärelle. Loppu on silti lohduton. Pinnan alla pakkautuva paine purkautuu vääjäämättä eteneväksi tsunamiksi. Vesi on näyttänyt vastaanpanemattoman ylivoimansa.