Barokkikonsertti: Lamento

18.2.2022
19.00 - 21.00
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

Tampere Filharmonian barokkikonsertissa loistavat Suomen johtavat barokkitulkit Antti Tikkanen ja Tuuli Lindeberg.

Antti Tikkanen, musiikinjohto ja viulu
Tuuli Lindeberg, sopraano

Pietro Locatelli: Concerto grosso Es-duuri
Georg Friedrich Händel: Rodelinda – Hò perduto il caro sposo - aria L'empio rigor del fato
Antonio Vivaldi: Konsertto jousille g-molli
Claudio Monteverdi: Lamento d'Arianna
Barbara Strozzi: Voglio morire
Nicola Matteis: Ciaccona
Jean Baptiste Lully: Armide – Enfin il est en ma puissance
Georg Friedrich Händel: Rodelinda – Ombre, piante - Morrai sì
Georg Friedrich Händel: Concerto Grosso D-duuri – Larghetto e staccato - Allegro
Georg Friedrich Händel: Rodelinda – Mio caro bene!
Jean-Philippe Rameau: Platée – La folien kohtaus: récit Formons les plus brillants - ariette Aux langueurs d'Apollon

Sopraano Tuuli Lindeberg ja viulisti Antti Tikkanen ovat Suomen eturivin barokkiajan musiikin esittäjiä. Kevään barokkikonsertissamme he tulkitsevat lauluja, jotka esittelevät vahvoja ja paikoin traagisiakin naisroolihahmoja.

“Ohjelmassa tavataan muun muassa Rodelinda, Ariadne ja Armida, jotka olivat barokin sivistyneistöyleisölle tuttuja hahmoja mytologiasta ja kirjallisuudesta. Nämä hahmot kokevat rakkautta, epätoivoa, pettymystä ja katkeruutta, mutta myös lohtua, iloa ja toivoa. Äärimmäisten tunteiden esittämisen kautta pyrimme toteuttamaan barokkimusiikin keskeistä tavoitetta: liikuttaa kuulijan tunteita”, Lindeberg ja Tikkanen kertovat.

Lippu.fi perii tilaus- ja maksutapamaksun.
Päivät
18.2.2022
Aika
19.00 - 21.00
Sijainti
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talo, Pieni sali
Hinta
28 / 22 / 15 / 8 € (peruslippu / eläkeläinen / opiskelija, työtön tai varusmies / juniori alle 16-v.)
Lisätiedot
Järjestäjä
Tampere Filharmonia

Osta liput

Taiteilijat ja teokset

 • Antti Tikkanen

  Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista mutkien kautta Helsinkiin tiensä löytänyt Antti Tikkanen päätti aloittaa viulunsoiton opinnot 7-vuotiaana. Tämä päätös on tuonut hänelle monipuolisen elämän esiintyvänä taiteilijana, opettajana sekä perheenisänä.

  Antti Tikkanen on kansainvälisesti kysytyn ja arvostetun jousikvartetti Meta4in jäsen. Kvartetti esiintyy eurooppalaisissa musiikkikeskuksissa ja festivaaleilla omilla resitaaleillaan, sekä orkesterinjohtajana ns. nelivetotyylillä, ilman kapellimestaria.

  Menestyksekäs periodi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana 2014-2017 toi mukanaan kutsuja muidenkin orkestereiden luo solistiksi, johtajaksi tai vierailevaksi konserttimestariksi; viime aikoina tutuiksi ovat tulleet mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Kuopion Kaupunginorkesteri, EUYO sekä Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ja Mahler Chamber Orchestra. Antti Tikkanen on levyttänyt kamarimusiikkia ja soolorepertuaaria, solistina sekä johtajana (ECM, BIS, Ondine, Hänssler Classics, ALBA), tuoreimpana yhdessä Iiro Rantalan ja Deutsche Kammerphilharmonien kanssa kaudella 2019-20 julkaistavalla Gershwin-levyllä (ACT).

  Tärkeimpinä opettajina ja innostajina mainittakoon Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Tomasz Orzech ja Sibelius-Akatemiassa Mi-Kyung Lee sekä Kreeta-Maria Kentala. Vuodet Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa ECMA:ssa Hatto Beyerlen ja Johannes Meisslin opissa pitivät huolen kamarimusiikkikoulutuksesta. Nykyisin Tikkanen opettaa itse mm. Sibelius-Akatemiassa.

  Tikkanen on yhdessä puolisonsa, viulisti Minna Pensolan kanssa Helsingissä toimivan Punavuoren Kamarimusiikin taiteellinen johtaja.

  Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex-Berglund” vuodelta 1699.

 • Tuuli Lindeberg

  Sopraano Tuuli Lindeberg on vakiinnuttanut asemansa maamme eturivin barokkiajan ja oman aikamme laulumusiikin esittäjänä. Hän on saanut lehdistössä taajaan kiitosta puhtaasta ja ilmaisuvoimaisesta lauluäänestään sekä monipuolisesta muusikkoudestaan. Tuuli tekee säännöllisesti yhteistyötä Suomen parhaiden kamariorkesterien ja -yhtyeiden kanssa esiintyen ahkerasti klassisen musiikin näyttämöillä, konserttisarjoissa ja festivaaleilla. Tuulin laajaan ohjelmistoon kuuluu mm. kuoro-orkesteriteoksia, liediä, runsaasti barokin ja oman aikamme kamarimusiikkia. Tuuli tekee taajaan yhteistyötä erityisesti suomalaisten säveltäjien kanssa, ja hän on kantaesittänyt kymmeniä vokaaliteoksia.

  Tuuli on esittänyt näyttämörooleja vuosien varrella mm. Suomen kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä lukuisissa vapaan kentän kamarioopperaproduktioissa. Hänen viimeisimmistä näyttämötöistään mainittakoon Baby Jane /Piki (Markus Kärki & Sofi Oksanen), L’Orfeo /Euridice & Speranza (Monteverdi), Study for life (Kaija Saariaho & T.S.Eliot), Flash flash /”E” (Juhani Nuorvala:& Juha Siltanen), Mustan veden yli /Nainen (Lauri Kilpiö & Johanna Venho), Kustaa Vaasa /Schutzgeist (Koželuch), Dido ja Aeneas /Dido (Purcell), Marc’Antonio e Cleopatra /Kleopatra (Hasse), The Judge’s Wife /Caroline (Riikka Talvitie & Caryl Churchill), Only the Sound Remains /vokaalikvartetin sopraano (Saariaho), sekä roolit Monteverdin Maria-vesperin, Orffin Carmina buranan sekä Catulli carminan näyttämöversioissa.

  Itä-Helsingin musiikkiopiston kasvatti Tuuli opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi mm. pianonsoittoa ja kuoronjohtoa ja lauloi lukuisissa lauluensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002 ja voitti toisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa vuonna 2009. Esiintymistyönsä ohella Tuuli opettaa sivutoimisesti barokin laulumusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa Tallinnassa.