Beethoven 9

12.5.2022
19.00 - 20.30
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali päättää kevään sinfoniakonserttisarjan Beethovenin ylvääseen 9. sinfoniaan.

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Ylva Stenberg, sopraano
Niina Keitel, altto
Tuomas Katajala, tenori
Giorgi Kirof, basso
Tampereen Filharmoninen Kuoro

Ludwig van Beethoven (1770–1827): Sinfonia nro 9 d-molli op. 125 "Oodi ilolle"

Beethovenin monumentaalinen yhdeksäs sinfonia on kenties maailman tunnetuin iloa ilmentävä taideteos. Siinä solistit ja kuoro julistavat kilvan tasa-arvoisten ihmisten yhteiskuntaa, jota ystävyys yhdistää. Beethovenin viimeiseksi jäänyt sinfonia syntyi säveltäjän jo kuurouduttua täysin.

Sinfonian tulkkeina toimivat ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali, huima solistikaarti sekä orkesterin pitkäaikainen yhteistyökumppani Tampereen Filharmoninen Kuoro.

Konsertin kokoonpanossa on mukana Tampereen Orkesteriakatemian muusikoita.

Lippu.fi perii tilaus- ja maksutapamaksun.
Päivät
12.5.2022
Aika
19.00 - 20.30
Sijainti
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talo, Iso sali
Hinta
28 / 22 / 15 / 8 € (peruslippu / eläkeläinen / opiskelija, työtön tai varusmies / juniori alle 16-v.)
Lisätiedot
Järjestäjä
Tampere Filharmonia

Osta liput

Taiteilijat ja teokset

 • Santtu-Matias Rouvali

  Tampere Filharmonian ja Santtu-Matias Rouvalin hedelmällinen yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2013, jolloin Rouvalista tuli orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Kaudella 2021–22 hän aloittaa Esa-Pekka Salosen seuraajana Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina ja jatkaa lisäksi tehtäväänsä Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

  Koronaviruspandemian aikana erityisen tiiviisti Tampere Filharmonian kanssa työskennellyt Rouvali jatkaa Tampereella ylikapellimestarina ainakin vuoteen 2023 saakka.

  ”Verkkokonserttien tekeminen on ollut upeaa, mutta niistä puuttuu erittäin tärkeä osa konserttikokemusta: suora yhteys yleisöön. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun saa antaa kaikkensa lavalla ja tarjota yleisölle unohtumattoman elämyksen musiikin parissa. Verkkokonserteista saamamme lämmin palaute on osoittanut, etteivät kuulijat ole unohtaneet meitä, ja kaipuu kunnon konsertteihin on kova”, Rouvali kertoo.

  Rouvalin ja Tampere Filharmonian levytykset viulisti Baiba Skriden kanssa Nielsenin, Sibeliuksen, Bernsteinin, Korngoldin and Rózsan viulukonsertoista ovat keränneet runsaasti kiitosta. Levytyksellä syksyltä 2018 orkesteri juhlisti Leonard Bernsteinin 100-vuotisjuhlaa West Side Story -musikaalista tutuilla teemoilla. Göteborgin sinfoniaorkesterin kanssa Rouvali on levyttänyt menestyksekkäästi muun muassa Sibeliusta. Nuori kapellimestari on johtanut myös oopperaa, esimerkiksi Tampereen Oopperan Veljeni vartija -uutuusproduktion keväällä 2018.

  “Tampere Filharmonia on mulle edelleen kaikkein tärkein orkesteri. Olen saanut kasvaa täällä kapellimestariksi ja sen ansiosta suhteeni muusikoihin on erittäin läheinen. Tampereella tehdään asiat aina täydellä teholla ja orkesterin taiteellinen taso on huima”, Rouvali iloitsee.

 • Ylva Stenberg
 • Niina Keitel

  Niina Keitel on yksi aikamme menestyneimmistä suomalaisista mezzosopraanoista. Hän on laulanut yli 50 oopperaroolia maailman merkittävissä oopperataloissa: Bastille/ Opéra National de Paris, Frankfurtin Ooppera, Bellas Artes/Mexico City, Teatro di San Carlo/Napoli, Kansallisooppera,Ruotsin Kuninkaallinen Ooppera, Tanskan Kuninkaallinen Ooppera, Savonlinnan Oopperajuhlat, Daegun Oopperajuhlat, Mannheim, Darmstadt, Bonn, Teatro Petruzzelli, Bari, Theater Luzern, Theater Heidelberg.

  Keitelin yksi tärkeimmistä rooleista on Carmen, jota hän on laulanut Kansallisoopperassa sekä Bonnissa, Saksassa sekä Tampereen oopperassa 2020. Muita rooleja ovat mm. Judit (Herttua Siniparran Linna), Octavian (Ruusuritari) ja Preziosilla (Kohtalon voima). Hän on työskennellyt useiden huippukapellimestarien kanssa kuten: Kent Nagano, Philippe Jordan, Alan Gilbert, Lawrence Foster, Dan Ettinger, Erik Nielsen, Cornelius Meister, Constantin Trinks, Xian Chang, Leif Segerstam, Hannu Lintu, Mikko Franck ja Santtu-Matias Rouvali. Konserttiohjelmiston kohokohtia ovat olleet Sibeliuksen Kullervo RSO:n ja Tokyo Metropolitan Symphony Orchestran kanssa sekä Mahlerin Das Lied von der Erden Cagliarissa Italiassa. Keitel toimi Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2013–2018.

 • Tuomas Katajala

  Pohjoismaiden kysytyimpiin tenoreihin kuuluva Tuomas Katajala teki oopperadebyyttinsä Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2006 ja saman vuoden marraskuussa Suomen Kansallisoopperassa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja täydensi opintojaan Udo Reinemannin Lied -mestariluokalla Amsterdamissa ja Alberto Zeddan Accademia Rossinianassa, Italian Pesarossa. Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan Katajala kuului vuosina 2009–2014 ja vierailee sen näyttämöllä säännöllisesti. Tuomas Katajala teki debyyttinsä Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa Covent Gardenissa syksyllä 2017 ja Glyndebournen festivaalilla 2015. Hän on vieraillut solistina myös mm. Berliinin ja Hampurin valtionoopperoissa, Berliinin Koomisessa oopperassa, Rossini-oopperafestivaalilla Pesarossa, Seattlen oopperassa, Lissabonin Teatro Nacional de São Carlosissa, Norjan kansallisoopperassa ja Göteborgin oopperassa.

 • Giorgi Kirof

  Rooman taideakatemiassa maestro Nicola Ghiuselevin alaisuudessa opiskellut bassolaulaja Giorgi Kirof on esiintynyt Bulgarian kansallisoopperan suurimpien tuotantojen päärooleissa. Hän on vieraillut muun muassa Salzburgin musiikkijuhlilla, Münchenin filharmonisessa orkesterissa, Moskovan Bolshoi-teatterissa sekä Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän on esiintynyt Verdin Requiemin solistina mm. New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Lisäksi Kirof oli mukana Tampereen Oopperan Verdin Kohtalon voima -tuotannossa vuonna 2016.

 • Tampereen Filharmoninen Kuoro valokuvattuna yläviistosta.

  Tampereen Filharmonisen Kuoron toiminnan keskiössä ovat suuret orkesteriteokset. Sen tärkein yhteistyökumppani on Tampere Filharmonia, ja se tuottaa säännöllisesti myös omia a cappella -konsertteja. Kokoonpanossa laulaa aktiivisesti noin yhdeksänkymmentä musiikin taitajaa.

  Kuoron perusti vuonna 1990 Heikki Liimola, joka oli myös kuoron ensimmäinen johtaja vuoteen 2004 saakka. Syksystä 2020 kuoroa ovat johtaneet työparina taiteellinen johtaja Ruut Kiiski ja kuoromestari Jouni Rissanen.

  Lue lisää kuoron verkkosivuilta