Oi, ihmisyys

Esiintyjät ja teokset

 • John Storgårds (s.1963) aloitti muusikon uransa viulistina, ja hän toimi monien orkestereiden konserttimestarina Suomessa ja ulkomailla ennen siirtymistään Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan kautta kapellimestariksi. Viulistin ura jatkuu edelleen solistitehtävien ja kamarimusiikin merkeissä.

  Kapellimestarin uransa alussa Storgårds johti Ylioppilaskunnan Soittajia vuosina 1992–96. Tätä seurasi edelleen jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Tampere Filharmonian ylikapellimestarina hän toimi vuosina 2006–2009. Vakituisia kiinnityksiä Storgårdsilla on ollut myös Oulussa, Tapiolassa ja Helsingin kaupunginorkesterissa.

  Merkittäviä ulkomaisia tehtäviä Storgårdsilla ovat mm. tammikuussa 2012 alkanut kiinnitys BBC Philharmonic Orchestran päävierailijaksi, ja syksystä 2015 alkaen päävierailijan kiinnitys Ottawassa National Arts Center Orchestrassa. Hän työskentelee säännöllisesti myös Münchenin kamariorkesterin taiteellisena partnerina. Viime kausien mielenkiintoisiin tapahtumiin kuuluvat loistavan vastaanoton saanut debyytti New Yorkin filharmonikkojen kanssa, vuosittaisia Lontoon Promeja unohtamatta.

  Storgårdsin orkesterilevytysten luettelo on mittava. Hän on tehnyt useita kiiteltyjä ja palkittuja CD-levyjä mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Lapin kamariorkesterin, BBC filharmonikkojen, Oslon filharmonikkojen ja Göteborgin sinfonikkojen kanssa. Levytyksiin lukeutuvat mm. Sibeliuksen ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytykset.

 • Mika Kares (s. 1978) on suomalainen oopperalaulaja, joka on tunnettu äänensä kauneudesta, joustavuudesta ja iskuvoimasta sekä karismaattisesta lavaolemuksesta.

  Eurajoelta kotoisin oleva Kares on tällä hetkellä yksi maailman menestyksekkäimmistä oopperalaulajista ja Suomen johtava mieslaulaja. Hän kuului Badisches Staatstheaterin solistikuntaan Karlsruhessa 2005–2009. Nyt hän jatkaa uraansa freelance-taiteilijana ja kiertää esiintymässä maailman parhaissa oopperataloissa. Näistä mainittakoon Baijerin, Berliniin ja Wienin valtionoopperat, Lontoon Royal Opera House, Milanon Teatro alla Scala ja Pariisin ooppera. Suurimmat menestykset Kares on saavuttanut erityisesti Wagnerin ja Verdin oopperoiden roolitulkinnoista. Oopperauransa ohella Kares laulaa paljon orkesterikonsertteja. Hän tekee yhteistyötä mm. Wienin ja Berliinin filharmonikkojen ja Lontoon ja Chicagon sinfoniaorkesterien kanssa.

  Mika Kares on palkittu työstään useasti. 2009 hän sai Badisches Staatstheaterin vuoden parhaalle laulajalle myönnettävän ”Der Goldene Fächer”- palkinnon. 2008 hän oli Savonlinnan oopperajuhlien Vuoden taiteilija.

  Kareksen levytykset ovat yltäneet Grammy-ehdokkuuteen kahdesti: Daland/ Lentävä hollantilainen (Wagner) 2015 ja Ritari Siniparta (Bartók) nimirooli 2021. Sony Classical levymerkille 2016 tehty Mozartin Don Giovannin Komtuuri on myös voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja.

 • Eesti Rahvusmeeskoor eli Viron kansallinen mieskuoro eli RAM lienee maailman ainoa ammatillisesti toimiva mieskuoro ja varmasti yksi tunnetuimmista virolaisista musiikkikokoonpanoista. Se tekee vuosittain kymmeniä konsertteja sekä Virossa että ulkomailla.

  Viron kansallisen mieskuoron perusti vuonna 1944 virolainen kuoronjohtaja ja säveltäjä Gustav Ernesaks. Kaudesta 2011/12 alkaen kuoroa on johtanut ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Mikk Üleoja.

  Kuoron ohjelmisto ulottuu renessanssista nykyaikaan. Se on kantaesittänyt mm. Gavin Bryarsin, Giovanni Bonaton, Henrik Ødegaardin ja Dmitri Šostakovitšin sävellyksiä.

  Kuoro levyttää säännöllisesti Viron yleisradiolle, lisäksi levytyksiä on kertynyt lukuisille levymerkeille, kuten Deutsche Grammophon, Sony, Finlandia, Alba Records, GB Records, Virgin Classics, Aurora, Ondine ja Toccata Classics.

  Vuonna 2004 RAM sai Grammy-palkinnon parhaasta kuoroesityksestä. Jean Sibeliuksen kantaattien levytys tehtiin yhteistyössä Ellerhein-kuoron, Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Paavo Järvin kanssa.

  Kuoron uusin levy (2023) ”Baltic Contrasts” SOOND-levymerkille pitää sisällään baltialaisten säveltäjien Erkki-Sven Tüürin, Pēteris Vasksin ja Justė Janulytėn teoksia.

 • Virolainen, tämän hetken esitetyimpiin eläviin säveltäjiin kuuluva Arvo Pärt (s. 1935) löysi oman äänensä 1970-luvulla. Nuorena Pärt oli hakenut innoitusta etenkin Prokofjevin ja Šostakovitšin musiikista ja oli etujoukoissa viemässä virolaista modernismia kohti 12-säveltekniikkaa. Hänen musiikillaan saamansa menestys ei silti vakuuttanut Pärtiä itseään, vaan hän tietoisesti pyrki kyseenalaistamaan taiteensa merkitystä esimerkiksi teoksessaan Collage Über B-A-C-H (1964), jossa hän rinnastaa omat ”rumat” säveljoukkonsa Bachin ”kauniisiin” melodioihin. Vuosien etsintä päättyi lähes täydelliseen aikalisään kaikesta säveltämisestä.

  Pärt palasi musiikilliselle kartalle tutkittuaan neljä vuotta renessanssimusiikkia ja kirkollisia hymnejä. Hän oli täysin uudistunut luomalla oman tintinnabuli-tekniikkansa teoksillaan Für Alina (1976), Cantus In Memoriam Benjamin Britten (1977) sekä Spiegel im Spiegel (1978). Nykyään Pärtin tyyliä kutsutaan tarkemman termin puutteessa pyhäksi minimalismiksi. Saman luonnehdinnan alle on niputettu myös mm. latvialainen Pēteris Vasks, tataari Sofia Gubaidulina sekä vuonna 2019 kuollut georgialainen Gia Qantšeli.

  Uskonnollisuus on Pärtin kantavia voimia niin elämässä kuin taiteessa. Psalmiin 130 (Syvyydestä minä huudan sinua, Herra) perustuva De profundis (1980) syntyi alunperin mieskuorolle, uruille ja lyömäsoittimille pian Pärtin muutettua Virosta länteen. Vuonna 2008 hän sovitti teoksen myös kamariorkesterille. De profundis edustaa pärtiläistä, mystishenkistä tyyneyttä parhaimmillaan: kerroksittain kasvavilla lauluäänillä ja salaperäisesti kaikuvilla lyömäsoitinten kumahduksilla hän luo psalmista aavemaisen rukouksen. Kasvava epätoivo pyrkii tavoittamaan kohteensa syvyyksistä taivaisiin – lopussa yhden äänen huokauksena alkanut pyyntö on paisunut suuren joukon yhteiseksi valitusvirreksi.

  Teksti: Jaani Länsiö

 • Syntyjään kiovalainen, viime vuoden keväällä Berliiniin muuttanut Valentin Silvestrov (s. 1937) on Ukrainan kiistatta tunnetuin elävä säveltäjä. Nuorena Silvestrov herätti päättäjissä paheksuntaa avantgardistisella musiikillaan, jolla hän protestoi sosialistisen realismin kulttuuridoktriineja vastaan ja ilmaisi ihailunsa Darmstadtin koulukuntaa kohtaan. Hän halusi uudistaa musiikkia Pierre Boulezin ja Karlheinz Stockhausenin hengessä, kunnes 1970-luvun alussa kelkka kääntyi lähes täysin.

  Viimeistään 1980-luvulta lähtien Silvestrovin musiikki on katsonut syvälle tonaalisen musiikin ytimeen, eikä hän ole kaihtanut salonkimusiikinkaan keinovaroja duureine ja molleineen, kolmisoituineen ja tunteisiin vetoavine melodioineen. Silvestrov tunnetaan sävelmaalarina, leimallisesti yleisöystävällisten sävelten mestarina, jonka teoksista modernismia on turha etsiä. Banaaliuteen Silvestrov ei silti sorru.

  Hänen pianomusiikkinsa hakee vertaistaan Frédéric Chopinin ja Erik Satien melankolisista miniatyyreistä, ja hänen orkesteri- ja kuoroteoksissaan kuuluu myös ortodoksisten kirkkosävellysten hengellinen lataus. Itse hän on luonnehtinut tyyliään metamusiikiksi, joka on lyhenne metaforisesta musiikista; toisaalta Silvestrovin teokset tuntuvat kommentoivan aiemmin syntynyttä musiikkia kuin metatasolta käsin.

  Silvestrovin laajan tuotannon kenties tyypillisin muoto on valssi, joita hänen katalogistaan löytyy kymmeniä, mutta vain yksi on muulle kuin soolopianolle: vuonna 2002 syntynyt Meta Waltz. Se on hänen toinen hänen vain kahdesta muodoltaan sinfoniseksi runoksi nimeämästään teoksesta. Noin 19-minuuttinen teos sai kantaesityksensä vuonna 2003 Volodymyr Sirenkon johtaman Ukrainan kansallisorkesterin konsertissa Lvovissa.

  Teksti: Jaani Länsiö

 • Stalinin kuolema vuonna 1953 vapautti Neuvostoliiton kulttuurielämää tuntuvasti. Taiteilijat eivät silti voineet huoahtaa helpotuksesta, vaan sensuuria käytettiin paljon ja sitäkin mielivaltaisemmin. Ovet neuvostokritiikille oli kuitenkin avattu. Kun vuonna 1961 nuori runoilija Jevgeni Jevtušenko kuuli aikeista rakennuttaa urheilustadion Kiovan lähelle Babin Yarin solaan, hän uskaltautui kirjoittamaan kantaaottavan runon Babi Jar. Siinä runoilija samastuu juutalaiseen ja suree natsien vuonna 1941 Babin Yarissa toteuttamaa joukkomurhaa sekä Neuvostoliiton pyrkimyksiä pyyhkiä kaikki muistot tapauksesta.

  Kun Dmitri Šostakovitš (1906–1975) valitsi sinfoniansa nro 13 (1962) lähtökohdaksi nimenomaan runon Bari Jar, oli selvää ettei joukkomurha enää koskaan unohtuisi. Jevtušenko laati sinfoniaan lisäksi neljä muutakin tekstiä. Teko oli kummaltakin rohkea: sinfonia joutui vastatuuleen heti sen valmistuttua. Niin kuoro, kapellimestari kuin bassosolisti toisensa jälkeen näkivät parhaaksi vetäytyä projektista, eivät niinkään Šostakovitšin musiikin vaan Jevtušenkon tekstien vuoksi. Antisemitismin vastustaminen kun oli Neuvostoliitossa ollut vähintäänkin epäsuotavaa aina Stalinin ajoista lähtien. Kaiken lisäksi runot pilkkaavat myös kaupassa käymisen ankeutta, Neuvostoliitossa vallinnutta pelon ilmapiiriä ja virkamiesten robottimaista työskentelyä.  Jevtušenko päätti loiventaa tekstiensä raflaavimpia kohtia, mutta silti sinfonia pantiin parin konsertin jälkeen esityskieltoon Neuvostoliiton koko vaikutuspiirissä. Lännessä se soitettiin salakuljetetusta partituurista ensi kertaa vuonna 1970 Philadelphiassa.

  Vaikka teos voidaan tulkita orkesterilaulujen sarjaksi tai sinfoniseksi kantaatiksi, viisiosainen kokonaismuoto oikeuttaa sen aseman ehtana sinfoniana. Ensiosa Babi Jar kertoo 33 000 juutalaisen massateloituksen jättämästä tyhjyydestä niin kertojan kuin kansakuntien sielussa. Toinen osa Huumori pilkkaa päättäjien pyrkimyksiä sananvapauden estämiseksi mahlerilaisen scherzon keinoin, kun taas Kaupassa vie neuvostonaisten ostosretkelle kaikissa harmaan sävyissä. Pelot on koneiston kauheuksiin uppoutuva valituslaulu täynnä ahdistuneita parahduksia. Kauniilla duetolla alkava Ura muuttuu julmaksi pilaksi, jahka kirkasotsaisen byrokraatin todellinen työnkuva alkaa valjeta.

  Teksti: Jaani Länsiö

 • I-viulu

  Johannes Pölda 1.konserttimestari

  Lotta Laaksonen 2. konserttimestari tp.

  Lea Antola 3.konserttimestari tp.

  Raimo Hannikainen

  Katri Nikkanen

  Jaakko Nordman

  Ivi Ots

  István Szalay

  Vitali Torkkeli

  Kati Tuominen-Heroja

  Maksym Filatov tp.

  Kaisa Hiilivirta tp.

  Katariina Lankinen tp.

  Antti Laasanen tp.

   

  II-viulu

  Kimmo Tullila *

  Heidi Kuula **

  Hanna Parviainen ***

  Riitta Hallila

  Linda Halme

  Heikki Hannikainen

  Elina Kilpinen

  Kirsi Korpela-Pulkkinen

  Kristine Lilientale-Birzniece

  Eeva-Liisa Suuronen

  Pirjo Tulisalmi

  Sanna Tullila

  Anni Ylikallio

  Beata Kavander tp.

   

  Alttoviulu

  György Balázs *

  Anni Tiainen-Hammo **tp.

  Marianne Hautakangas

  Elizabete Jokiranta

  Kimmo Kivivuori

  Anne Korhonen

  Taavi Nachtigall

  Satu Kae tp.

  Pia Kukkonen tp.

  Laurent Corsyn tp.

  Iina Marja-aho tp.

   

  Sello

  Kalle-Pekka Koponen soolosellisti tp.

  Virpi Välimäki ***tp.

  Miika Jämsä

  Maija Juuti

  Sampo Liukko

  Panu Saari

  Tatu Ahola tp.

  Hannes Jämsä tp.

  Stergios Theodoridis tp.

   

  Kontrabasso

  Jarkko Uimonen *

  Joni Armio ***

  Luukas Jokisipilä ***tp.

  Juha Kleemola

  Pentti Huhtinen

  Tuomo Kinnunen

  Heikki Lehtinen

  Terhi Lassila tp.

   

  Huilu

  Annaleena Jämsä *

  Malla Vivolin **

  Nina Johnson ***

  Seppo Planman

   

  Oboe

  Cristian Moré Coloma *

  Dimas Ruiz Santos *tp.

  Antti Sakari Turtiainen ***tp.

   

  Klarinetti

  Mark Reding **

  Janne Pesonen ***

  Laure Paris tp.

   

  Fagotti

  Aleksei Dmitriev *

  Sarah Tako ***

  Marcin Wosinski

   

  Käyrätorvi

  Jouni Suuronen **

  Pauliina Koskela ***

  Ismo Ponkala

  Timo Ruskeepää

   

  Trumpetti

  Eero Kiukkonen **tp.

  Aki Välimäki ***

  Tapio Kilpinen

   

  Pasuuna

  Antti Hirvonen *

  Vygantas Silinskas **

  Frederick Cawte tp.

   

  Tuuba

  Harri Miettunen *

   

  Patarummut

  Tiina Laukkanen *

   

  Lyömäsoittimet

  Tuomo Oravakangas ***

  Harri Lehtinen tp.

  Eppu Hietalahti tp.

  Jani Niinimäki tp.

  Akseli Ronimus tp.

   

  Harppu

  Olga Benito Ramirez *tp.

  Katri Tikka tp.

   

  Kosketinsoittimet

  Ville Hautakangas *tp.

  Eerika Näsänen tp.

   

   

   

  äänenjohtaja *

  vuorotteleva äänenjohtaja **

  varaäänenjohtaja ***

  tilapäinen tp.