Faunien iltapäivä: Takki auki! – suurten tunteiden äärellä

10.12.2023
15.00 - 16.45
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Ohjelma

Sergei Rahmaninov: Sonaatti sellolle ja pianolle
I Lento – moderato II Allegro scherzando III Andante IV Allegro mosso
Sirja Nironen, sello ja Tuomas Turriago, piano

väliaika

George Gershwin (sov. Zhihan Xu): Rhapsody in Blue
Astor Piazzolla (sov. Zhihan Xu): Fuga y Misterio, Oblivion, Libertango
Xiang Guo, trumpetti, Maria Garcia, viulu, Tatevik Ayazyan, viulu, Anni Tiainen-Hammo, alttoviulu, Reinis Birznieks, sello ja Juha Kleemola, kontrabasso

Sergei Rahmaninovin (1873–1943) neljäosaisessa sonaatissa sellolle ja pianolle on säveltäjän konsertoillekin tyypillinen voimakas, venäläisten harmonioiden ja haikean intohimon kaiku. Teosta ei sovi kutsua sellon sonaatiksi, sillä pianistina Rahmaninov ei toki jättänyt pianoa säestäjän rooliin, vaan teki soittimista tasavertaiset kumppanit.

Tieto siitä, että George Gershwiniltä (1898–1937) odotettiin jazz-konserttoa Abrahalm Lincolnin syntymäpäiväkonserttiin tavoitti säveltäjän itsensä vain noin kuukautta ennen kantaesitystä. Valmiiksi kantaesitykseen ehti vain improvisoinnin pohjaksi kelpaava luonnos, jonka Ferde Grofé sovitti orkesterille ja pianolle. Rhapsodysta tuli silti lopulta Gershwinin suurin hitti sekä newyorkilaisen elämäntyylin soiva symboli.

Jo teininä argentiinalainen Astor Piazzolla (1921–1992) sävelsi kotikaupunkinsa Mar del Platan klubeille uusia tangoja tanssittavaksi. Syvällä sisimmässä hän oli silti "vakavasti otettava taidesäveltäjä”. Palattuaan sävellystunneilta Pariisista kotiinsa hän kehitteli tango nuevon – uuden tangon, musiikkityylin, jota ei tanssittaisi, vaan kuunneltaisi. Piazzollan teoksista on tullut nyky-Argentiinan rytmissä sykkivä musiikillinen sydän.

Perushinta 17 € / eläkeläiset 10 € / opiskelijat, työttömät, varushenkilöt ja alle 17-vuotiaat 7 €
Päivät
10.12.2023
Aika
15.00 - 16.45
Sijainti
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Linkit