Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen loihti orkesterin uuden ilmeen – Tampere Filharmonia ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyöhön

Tampere Filharmonian konserttikauden 2020–21 kausiesitteessä ja syksyn 2020 käsiohjelmissa seikkailevat Pirkanmaan sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirisen piirtämät muusikko- ja soitinpotretit.

Pirinen on Kemin sarjakuvakilpailun kaksinkertainen voittaja ja Puupäähattu-palkinnon saaja vuodelta 2016, joka on tunnettu etenkin rock-aiheisista kuvituksistaan, levynkansistaan sekä Ornette Birks Makkonen -sarjakuvahahmosta.

Orkesterin sarjakuvailme syntyi Tampere Filharmonian ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) yhteistyöhankkeena.

”Musiikki ja sarjakuva ovat itselleni rakkaimmat taidemuodot, ja kuvitteellisten raja-aitojen purkaminen korkea- tai vaihtoehtokulttuurin väliltä yksi kiinnostavimpia kulmia läänintaiteilijan työssä. Pirkanmaalta löytyy huippuosaamista klassisen musiikin lisäksi mm. sarjakuvan ja kuvituksen aloilta. Taiteidenvälisen yhteistyö on nyt aloitettu, ja odotan innolla kaikkea mitä tämä herkullinen yhdistelmä tulevaisuudessa tuottaa. Mahdollisuuksia on vaikka mihin”, Ville Pirinen visioi.

”Vaikka joku saattaa hahmottaa klassisen musiikin kentän melko tiiviisti rajattuna, meille taiteenlajien välisten aitojen ylittäminen ja alueellinen yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa on tekemisen ytimessä. Laaja-alainen ja ennakkoluuloton taiteen törmäyttäminen on omiaan myös edistämään Tampereen mainetta kansainvälisen tason kulttuurikaupunkina”, pohtii Tampere Filharmonian viestintäsuunnittelija Arttu Rantakärkkä.

Pirisen piirtämissä muotokuvissa esiintyviä muusikoita ei juuri jouduttu maanittelemaan mukaan projektiin. Orkesterin puolelta hanke otettiin vastaan erittäin innokkaasti ja tarjokkaita oli lopulta enemmän kuin kyettiin ottamaan mukaan.

Yhteistyöhankkeen tiimoilta Tampere Filharmonia sitoutuu tilaamaan sarjakuva- ja kuvitusaineistoa musiikkikasvatuskäyttöön pirkanmaalaisilta taiteilijoilta.

”Taiteen edistämiskeskus on mielellään tekemässä yhteistyökumppanien kanssa avauksia, joissa Pirkanmaalla asuvien ammattitaiteilijoiden kädenjälki levittäytyy uusille pinnoille ja saavuttaa uusia yleisöjä”, iloitsee erityisasiantuntija Saara Vesikansa Taiken Tampereen toimipisteestä.