Steve Vai & Tampere Filharmonia

15.9.2023
19.00 - 21.20
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Jukka Iisakkila, kapellimestari
Steve Vai, kitara

Steve Vai lukeutuu maailman taitavimpien kitaristien joukkoon. Hän aloitti uransa Frank Zappan bändissä, ja on myöhemmin levyttänyt muun muassa Whitesnaken, David Lee Rothin ja Ozzy Osbournen kanssa. Vai vieraili Tampereella elokuussa 2022 levyttämässä orkesterisävellyksiään Tampere Filharmonian kanssa. Syyskuun konsertissa Tampere-talossa kuullaan sekä hänen suosituimpia hittejään että Tampere Filharmonian kanssa viime vuonna levytettyä tuotantoa.

Konsertissa on väliaika. Konsertti päättyy noin klo 21.20.

Liput: Perushinta 69 € / opiskelijat, työttömät, varushenkilöt ja alle 17-vuotiaat 50 €

Voit ostaa lippuja Tampere-talon lipunmyynnistä, Kulttuurimyymälä Aplodista ja osoitteesta Lippu.fi (Lippu.fi:n myyntikanavissa lipun hintaan lisätään tilaus- ja maksutapamaksu).
Päivät
15.9.2023
Aika
19.00 - 21.20
Sijainti
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Hinta
50-69€

Esiintyjät

 • Kapellimestari Jukka Iisakkila (s. 1972) on vakiovieras Suomen, Pohjoismaiden ja Euroopan uuden musiikin yhtyeiden ja sinfoniaorkesterien edessä. Iisakkila toimi Pori Sinfoniettan kapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuoteen 2012 ja Sääksmäki Soi! Festivaalin johtajana 2004–2019. Hän on toiminut myös Tanskan radion kamariorkesterin vakituisena kapellimestarina 2012–2014 sekä Japanissa Nagoya Philharmonic Orchestran vakituisena vierailijana.

  Iisakkila tunnetaan mieltymyksestään nykymusiikkiin ja cross-over -produktioihin. Hän on johtanut lukuisia kantaesityksiä ja levyttänyt useille levymerkeille. Hän on tehnyt yhteistuotantoja mm. jazzpianisti/säveltäjä Iro Haarlan, saksofonisti Trygve Seimin ja elektroartisti Rumpistolin, Goldfrappin ja Indians’in sekä useasti Hollannin Metropole Orkesterissa kanssa.

  Iisakkila on paitsi useasti pohjoismaisissa kapellimestarikilpailuissa palkittu kapellimestari, myös merkittävä säveltäjä ja sovittaja, lyömäsoittaja ja kitaristi. Hän työskentelee useiden koti- ja ulkomaisten artistien kanssa sekä instrumentalistina että säveltäen ja sovittaen populaarimusiikkia, viihdemusiikkia, klassista ja jazz-musiikkia. Instrumentalistina Iisakkila on toiminut mm. seuraavien muusikoiden/kokoonpanojen kanssa: Melody Gardot, Dave Richeso Ensemble, Lisa Nilsson, Sara Heraghi, The Breed plays Pekka Pohjola, Johann Zakrisson Group, Arttu Takalo ja Marzi Nyman.

  Kitaristiksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta valmistunut Iisakkila tekee säännöllistä yhteistyötä säveltäjä-kitaristi Steve Vain kanssa. Viime vuosina Vai ja Iisakkila ovat levyttäneet Metropole-orkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa kattavan kokoelman Steve Vain orkesterisävellyksiä. Konsertti Tampere Filharmonian kanssa on jatkoa yhteiselle levytysviikolle Tampereella elokuussa 2022.

  Iisakkila on valmistunut Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun orkesterinjohdon diplomiluokalta opettajanaan professori Jorma Panula. Panulan ohella Iisakkilan tärkeimmät opettajat ovat olleet Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert sekä Martyn Brabbins. Iisakkila on valmistunut lyömäsoittajaksi Tanskan kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan musiikkitiede ja musiikkikasvatus. Hän on opiskellut myös kontrabasson- ja pianonsoittoa sekä sävellystä ja suorittanut jazz-kitaran opinnot Tukholman kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa.

  Iisakkila on opettanut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa, Leuvenin musiikkikorkeakoulussa ja on toiminut Stavangerin yliopiston orkesterinjohdon apulaisprofessorina. TAMK Musiikin orkesterinjohdon ja orkesterimusiikin lehtorina hän aloitti elokuussa 2022.

  Lue lisää: www.jukka-iisakkila.com

 • Virtuoosimainen kitaristi, visionäärinen säveltäjä ja täydellinen tuottaja, joka muovaa musiikillista ääntä äärettömän luovasti ja teknisesti mestarillisesti, Steve Vai on vuosikymmenien ajan ihastuttanut kaikkien tyylilajien faneja poikkeuksellisilla kitarataidoillaan ja musikaalisuudellaan. Hän alkoi ottaa kitaratunteja Joe Satrianilta 12-vuotiaana. 18-vuotiaana hän aloitti ammattimaisen musiikkiuransa soittamalla legendaarisen Frank Zappan kanssa. Yli kolme vuosikymmentä, yli 15 miljoonaa myytyä albumia ja kolme GRAMMY-palkintoa myöhemmin Vai on osoittanut olevansa yksi musiikin todellisista lahjakkuuksista.

  Vuonna 2012 TEC-säätiö myönsi hänelle arvostetun Les Paul -palkinnon, joka perustettiin vuonna 1991 kunnioittamaan niitä, jotka ovat asettaneet korkeimmat standardit teknologian luovassa soveltamisessa. Les Paul -palkinnon aiempia voittajia ovat muun muassa Paul McCartney, Neil Young, Herbie Hancock, Steely Dan ja Bob Clearmountain.

  Vai on kiertänyt maailmaa sooloartistina, G3:n jäsenenä sekä Frank Zappan, David Lee Rothin (heti Rothin lähdettyä Van Halenista), Alcatrazzin ja Whitesnaken kanssa – sen suosion huipulla. Vain täydellinen diskografia käsittää yli 60 albumia, joista monet Zappan kanssa, toiset Rothin ja Whitesnaken kanssa tehdyistä töistä, sekä live-julkaisuja, yhteistyölevyjä, kokoelmia ja orkesteriteoksia.

  Kohokohtiin kuuluvat vuoden 1990 uraauurtava Passion and Warfare ja vuoden 2007 Sound Theories Vol. 1 & 2, joka esitettiin yhdessä hollantilaisen Metropole Orkestin kanssa. Vain muihin orkesterisävellyksiin kuuluu ”The Middle of Everywhere”, joka sai kantaesityksensä vuonna 2011 Noord Nederlands Orkestin kanssa. Orkesterin johtaja Marcel Mandos sanoi Vain teoksista: ”Steve Vain musiikki voi helposti kilpailla kuuluisien nykysäveltäjien musiikin kanssa.” Vai julkaisi merkkiteoksensa Passion and Warfare – jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista instrumentaalirock-kitaralevyistä – 25-vuotisjuhlan kunniaksi Modern Primitive/ Passion and Warfare 25th Anniversary Edition -julkaisun vuonna 2016.

  Taitavana audiotuottajana Vai on kirjoittanut, tuottanut ja suunnitellut kaikki sooloalbuminsa ja julkaissut monia Favored Nations Entertainmentin kautta, joka on hänen oma itsenäinen levy-yhtiönsä, joka on julkaissut yli 70 albumia legendaarisilta muusikoilta, kuten Tommy Emmanuelilta, Steve Lukatherilta, Eric Johnsonilta, Billy Sheehanilta, Larry Carltonilta ja monilta muilta. Vain kohdalla virtuositeetti ja monipuolisuus eivät sulje toisiaan pois. Hän on luonut musiikkia menestyselokuviin, myydyimpiin videopeleihin, kansallisiin urheilusarjoihin ja yritysten brändialoitteisiin.
  Vain tunnussoittimiin kuuluu Ibanez JEM -kitara, jonka hän suunnitteli vuonna 1985 ja jossa on ensimmäiset laatuaan edustavat ominaisuudet, kuten kelluva tremolo ja monkey grip. JEM on nykyään yksi historian pitkäikäisimmistä ja menestyneimmistä signature-sarjan kitaroista, ja sen sisarmalli – RG – on jo yli vuosikymmenen ajan ollut maailmanlaajuisesti toiseksi eniten myyty Fender Stratocasterin jälkeen. Vai suunnitteli Ibanezille myös ”The Universe” -kitaran, joka on ensimmäinen kaupallinen seitsenketjuinen sähkökitara. Tämä soitin inspiroi 90-luvun puolivälissä alkanutta vallankumouksellista metallialikulttuuria. Monien muiden innovatiivisten yhteistyökumppaneidensa joukossa hän suunnitteli Carvin Corporationin kanssa Steve Vai Legacy V3 -sarjan täysputkivahvistimia.

  Elokuvissa Vai on ollut muun muassa vuonna 2008 ilmestyneen ylistetyn Hank Garland -elämäkertaelokuvan Crazy vastaava tuottaja, jossa hän esiintyy myös Hank Williamsin roolissa. Vuoden 1986 elokuvassa Crossroads, joka on saanut inspiraationsa blues-ikoni Robert Johnsonin legendasta, Vai esiintyy Jack Butlerina – ”paholaisen kitaristina” – ja teki yhteistyötä Ry Cooderin kanssa musiikkikohtauksissa.
  Steve Vai on omistautunut jakamaan tietämystään musiikillisista ja ei-musiikillisista aiheista. Vuonna 2019 Steve julkaisi ensimmäisen kirjansa Vaideology – Basic music theory for guitar players, joka osoittautui valtaisaksi menestykseksi. Steve järjestää lähes vuosittain ”leirin”, VaiAcademyn, jossa hän ja muut alan ammattilaiset jakavat tietojaan.

 • Kitara

  Marzi Nyman

  Kosketinsoittimet

  Aki Lääkkölä

  Basso

  Jaan Wessman

  Rummut

  Toni Paananen

   

  I-viulu

  Adriana Iacovache-Pana 1.konserttimestari tp.
  Lotta Laaksonen 2. konserttimestari tp.
  Riikka Marttila *
  Liina Nuora-Loijas ***
  Tatevik Ayazyan
  Maria Garcia Escudero
  Raimo Hannikainen
  Siri Heinonen
  Katri Nikkanen
  Ivi Ots
  István Szalay
  Vitali Torkkeli
  Kati Tuominen-Heroja
  Johanna Koponen tp.
  Nuppu Komsi tp.

  II-viulu

  Kimmo Tullila *
  Hanna Parviainen ***
  Riitta Hallila
  Linda Halme
  Heikki Hannikainen
  Elina Kilpinen
  Kirsi Korpela-Pulkkinen
  Kristine Lilientale-Birzniece
  Eeva-Liisa Suuronen
  Pirjo Tulisalmi
  Sanna Tullila
  Anni Ylikallio
  Josefina Haikarainen tp.
  Kaisa Porra-Hänninen tp.

  Alttoviulu

  György Balázs *
  Vadim Grumeza ***tp.
  Heili Hannikainen
  Marianne Hautakangas
  Elizabete Jokiranta
  Kimmo Kivivuori
  Anne Korhonen
  Anni Tiainen-Hammo
  Satu Kae tp.
  Iina Marja-aho tp.
  Pia Kukkonen tp.
  Alexander Pozdniakovas tp.

  Sello

  Kalle-Pekka Koponen soolosellisti
  Saara Särkimäki **tp.
  Virpi Välimäki
  Reinis Birznieks
  Miika Jämsä
  Maija Juuti
  Sampo Liukko
  Panu Saari
  Hannes Jämsä tp.
  Tommi Wesslund tp.

  Kontrabasso

  Jarkko Uimonen *
  Joni Armio ***
  Juha Kleemola
  Pentti Huhtinen
  Antti Laulaja
  Heikki Lehtinen
  Mika Nikkanen tp.
  Aleksi Ruonavaara tp.

  Huilu

  Annaleena Jämsä *
  Malla Vivolin **
  Nina Johnson ***

  Oboe

  Cristian Moré Coloma *
  Reiko Mori

  Klarinetti

  Mark Reding **
  Reetta Näätänen

  Fagotti

  Aleksei Dmitriev *
  Lauri Mykrä tp.

  Käyrätorvi

  Aleksi Mäkimattila *
  Pauliina Koskela ***
  Ismo Ponkala
  Timo Ruskeepää
  Vilma Peltonen op.

  Trumpetti

  Xiang Guo *
  Aki Välimäki **
  Pawel Marciniak ***

  Pasuuna

  Vygantas Silinskas **
  Mikhail Kapustin ***
  Alexandr Dzhurri tp.

  Tuuba

  Harri Miettunen *

  Patarummut

  Tiina Laukkanen *

  Lyömäsoittimet

  Harri Lehtinen *tp.
  Tuomo Oravakangas ***

   

  äänenjohtaja *

  vuorotteleva äänenjohtaja **

  varaäänenjohtaja ***

  tilapäinen tp.

  kisällitoiminta op.