Vappukonsertti: Tango del Ángel

Osta liput

Taiteilijat ja teokset

  • Aliisa Neige Barrière

    Aliisa Neige Barrière syntyi ranskalais-suomalaiseen perheeseen Pariisissa, missä hän opiskeli viulun- ja pianonsoittoa, kamarimusiikkia sekä kuoron- ja orkesterijohtoa. Hänellä on takanaan laajat kansainväliset viuluopinnot, jotka hän päätti 2019 Norjan musiikkiakatemiassa maisterintutkintoon.

    Barrière asui vuosina 2015-2019 Norjassa ja esiintyi siellä laajasti, sekä perusti Osloon mm. nykymusiikkiin keskittyvät Ensemble Temporum- ja Ensemble +47 -yhtyeet. Vuodesta 2018 Barrière on myös ollut helsinkiläisen ÄÄNI-kollektiivin jäsen.  Vuonna 2019  Barrière käynnisti Oslossa oman festivaalin Janne Valkeajoen kanssa. Kyseinen Nordlyd-festivaali on kohtaamispaikka niin yleisölle ja esiintyjille, erilaisille musiikkityyleille barokista nykymusiikkiin kuin kokeileville konserttimuodoillekin. Festivaali, joka suunniteltiin alkuperin Oslon Kulturhusetiin, tulee keväällä 2023 Helsingin Keskustakirjasto Oodiin nimellä MAJAKKA.

    Barrière opiskeli nelivuotisen stipendin turvin Mannes Collegessa New Yorkissa viulunsoittoa, orkesterinjohtoa ja kamarimusiikkia.  Ennen muuttoaan New Yorkiin vuonna 2012 Barrière valmistui Pariisin konservatoriosta opettajinaan Suzanne Gessner (viulu) ja Judy Chin (piano).

    Barrièren laaja osaaminen on poikinut kutsuja konserttimestariksi ja äänenjohtaksi moniin maineikkaisiin yhtyeisiin kuten Barokksolistene, Ensemble Intercontemporain tai pariisilainen Secession Orchestra. Vuonna 2018 Barrière palasi aktiivisesti myös johtamisopintojen pariin osallistumalla Jorma Panulan ja Atso Almilan mestarikursseille. Syksystä 2019 lähtien hän on opiskellut Sakari Oramon kapellimestariluokalla Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa.

    Barrière on toiminut mm. Susanna Mälkin, Sakari Oramon, Pekka Kuusiston ja Ernest Martínez-Izquierdon assistenttina, ja syksystä 2021 lähtien Dalia Stasevskan assistenttina Sinfonia Lahden kanssa.  Hän debytoi kapellimestarina syksyllä 2020 Joensuun Kaupunginorkesterin kanssa, mitä seurasivat debyytit Jyväskylän ja Vaasan Kaupunginorkestereiden kanssa ja pohjoismaissa Danish Chamber Playersin ja Århus Sinfoniettan kanssa. Kaudella 2022-23 on edessä lukuisia suomalaisia ja pohjoismaisia debyyttejä. Syksyllä 2021 Århus Sinfonietta nimitti Barrièren Young Conductor in Residence -tittelillä kolmen vuoden residenssiin.

  • Henrik Sandås

    Henrik Sandås on bandoneóntaiteilija jonka ohjelmistoon mahtuu argentiinalaisen tangon ja tango nuevon ohella barokin musiikkia, uutta taidemusiikkia sekä improvisaatiota. Hänen puhutteleva soittotyylinsä ja tunteelliset tulkinnat ovat herättäneet ihastusta ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa. Hän on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo –spesialisteista ja omistaa nykyisin enemmän ja enemmän aikaansa myös musiikin säveltämiselle, sovittamiselle ja orkestroinnille. Viime vuosina hän on esiintynyt laajalti eri kaupunginorkestereiden solistina “Tango del Ángel” -orkesteriprojektin puitteissa. Sinfonisessa tangokonsertissa kuullaan Piazzollan, De Caron, Arolaksen ja muiden musiikkia Sandåsin uusina, sinfonisina sovituksina. Sandås on myös kantaesittänyt mm. Max Savikankaan, Timothy Pagen, Øyvind Mælandin, Markku Klamin, Kalle Ylitalon, Kirmo Lintisen, Jukka Linkolan, Matti Laukkasen, Iikka Kotajan ja Kari Ikosen teoksia.

    Sandås voitti kansainvälisen Frosini Grand Prix -kilpailun Tukholmassa vuonna 1998 (harmonikka) ja Libertango -kilpailun Lancianossa, Italiassa vuonna 2007 (bandoneón). Hän on esiintynyt Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Unkarissa, Italiassa, Espanjassa, Argentiinassa, Uruguayssa, Latviassa ja Venäjällä orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona eri yhtyeiden kanssa. Hän on esiintynyt mm. Tapiola Sinfonietan, Achenin Oopperan sinfoniaorkesterin (Saksa), UMOn, Solti Kamariorkesterin (Unkari), Turun Filharmonisen orkesterin, Seinäjoen Kaupunginorkesterin, Lappeenrannan Kaupunginorkesterin, Lapin Kamariorkesterin, Suomen Kansallisoopperan orkesterin, Murmanskin Filharmonisen Orkesterin, Lohjan Kaupunginorkesterin, Mikkelin Orkesterin sekä Sinfonietta Lentuan solistina. Sandås on myös esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

  • Jutta ja Sami Helenius

    Sami ja Jutta ovat tanssineet yhdessä vuodesta 2002 ja ammattilaisiksi he siirtyivät vuonna 2006. Sami ja Jutta kilpailivat ammattilaisten vakiotansseissa ja olivat Suomen edustuspari EM- ja MM-kilpailuissa.

    Sami ja Jutta opettavat pääasiassa vakiotansseja, mutta he omaavat pitkän kymppitanssitaustan eli latinalaisetkin onnistuvat.

    Amatööriurallaan pari saavutti kolminkertaista SM-pronssia 10-tanssissa sekä lukuisia SM- ja GP-finaalisijoituksia vakiotansseissa. Tätä nykyä heillä on hallussaan ammattilaisten SM-hopeaa vakioista ja kultaa 10-tanssista.

    Molemmat ovat suorittaneet sekä Suomen Tanssiurheiluliiton että Suomen Tanssinopettajain Liiton tutkinnot sekä kansainvälisen 1.asteen tanssiurheiluopettajatutkinnon. Tanssin ohella Jutta opiskelee osteopatiaa ammattikorkeakoulussa.

    Tanssin opiskelu ja siihen syventyminen jatkuu yhä maailman huippuopettajien johdolla. Sami ja Jutta opiskelevat tanssia Balanssi Studioilla Harri ja Niina Antikaisen ohjauksessa ja tekevät myös opintomatkoja ulkomaille. Siellä heitä opettavat mm. Monica Needham, Anne Gleave sekä Giancarlo ja Luisa Barbieri. Lisäksi heille tärkeitä esikuvia ovat klassista tanssia opettava balettimestari Roger Tully sekä Alexander-tekniikan opettaja Ted McNamara.

    Tanssin opetuksessa Sami ja Jutta painottavat tanssin syntymistä kehon oman luonnollisuuden kautta, jotta tanssi olisi sisältä vapautuva tapahtuma. Kummallekin on tärkeää, että tanssin kautta kokee erilaisia elämyksiä ja voi oppia jotakin itsestään. Sami ja Jutta ovat kokeneita esiintyjiä ja he tekevät mielellään show-kokonaisuuksia erilaisiin tilaisuuksiin. Kumpikin on tuttu Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta, johon Sami on osallistunut vuosina 2009–2019 ja Jutta 2011–2019.