Santtu-Matias Rouvali: ”Tampere Filharmonian yleisö on ehdottomasti top-ykkönen!”

Santtu-Matias Rouvali on ollut Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja kymmenen vuotta. Kevätkauden päätöskonsertissa 27.5.2023 yleisö ja orkesteri sanovat Rouvalille näkemiin, mutta jäähyväisiä ei sentään jätetä.

Santtu-Matias Rouvali on tykästynyt Tampere Filharmonian yleisöön ja tapaan, jolla ihmiset ovat ottaneet orkesterin omakseen. Vuosien varrella yleisön tuki on tuntunut vain lisääntyvän. Rouvali kokee, että kuuntelijat ja katselijat ovat eläneet vahvasti Tampere Filharmonian mukana hänen kymmenvuotisen kautensa aikana.

– Täkäläinen yleisö tulee ennakkoluulottomasti kuuntelemaan konsertteja, kun taas monissa isommissa kaupungeissa yleisöä joutuu kouluttamaan paljon enemmän. Mutta Tampereella ihmiset kyllä tulevat!

Rouvali on itse ollut toisinaan myös yleisön joukossa Tampereen konserteissa, ja tehnyt siellä mielenkiintoisen havainnon. Tampere Filharmonian kuuntelijat nimittäin saattavat puhua orkesterin jäsenistä nimellä ja tehdä tarkkoja huomioita heistä. Rouvalin mukaan moni orkesteri maailmalla suorastaan pyrkii tällaiseen tuttavallisuuteen.

Entä tuleeko Tampereen yleisöä ikävä? ”Kyllä”, vastaa Rouvali painokkaasti, ja lupaa tulla jossain vaiheessa vierailemaan.

Rouvalin näköinen orkesteri

Kymmenessä vuodessa myös orkesteri on uudistunut – jo ihan senkin takia, että osa soittajista on vaihtunut. Vanhoja on jäänyt eläkkeelle, uusia tullut tilalle. Rouvali arvioi, että Tampere Filharmonia on nyt nykyaikaisempi ja entistäkin kansainvälisempi. Tulijat voivat olla nuoria, mutta hyvin taitavia.

– Olen kuullut vierailevilta kapellimestareilta, että orkesterista on tullut mun näköiseni. Yksi kollega sanoi, että nehän soittaa just sillai millainen sä olet!

Rouvalin mukaan tämä näkyy siten, että orkesteri osaa reagoida kapellimestariin, vaikka hän tekisi konsertissa jotain yllättävää. Reagointikyky ja tietty varpaillaan olo ovat Rouvalin mukaan hyvän orkesterin merkkejä.

– Tampere Filharmonia on tottunut mun kanssani siihen, että mitä vain saattaa tapahtua, Rouvali naurahtaa.

Kymmenessä vuodessa myös ylikapellimestari on ehtinyt muuttua. Rouvali kiittää Tampere Filharmoniaa siitä, että on voinut tehdä sen kanssa paljon erilaista repertuaaria.

– Se on kehittänyt mua ihan hirveästi. Aika harvinainen tilanne, että nuori kapellimestari saa orkesterin, jonka kanssa voi tehdä mitä haluaa.

Kymmeneen vuoteen mahtuu Rouvalin mukaan paljon mieleenjääviä konsertteja, ja niistä monet tuntuvat liittyvän siihen, että orkesteri on tavoittanut uusia yleisöjä. Rouvali listaa ikimuistoiksi kaikki suuret puistokonsertit, stadionkonsertin Eppu Normaalin kanssa ja ulkomaankiertueet Ranskaan ja Japaniin. Toisaalta kierros Tampereen lähikunnissa oli yhtä lailla innostava.

– Lähiseudun kiertueessa oli kivaa se, että lähdimme koko orkesterina soittamaan jumppasaleihin ja vastaaviin, ja tavoitimme ihmisiä, jotka eivät ehkä Tampereen saliin lähtisi.

Aika tutkailla uusia ovia

Santtu-Matias Rouvali jatkaa Göteborgissa ja Lontoossa ylikapellimestarina. Kaksikin orkesteria on yhdelle ihmiselle paljon, ja kun Rouvalilla niitä on tähän saakka ollut kolme, vierailukeikoille on pitänyt sanoa enimmäkseen ei. Poikkeuksen ovat tehneet New York, Berliini, Amsterdam ja München.

– Nyt on aika katsoa, mitä muuta kivaa maailmalla on: hyviä orkestereita, joissa en ole ehtinyt vierailla. Sitten täytyy muistaa pitää myös vapaaviikkoja, ottaa ehkä vähän iisimmin ja tutkia samalla uusia ovia.

Vapaa-aikana Rouvali irrottautuu työstä, ei mieti partituureja, matkustusaikatauluja tai matkalaukkuelämää. Koti Ylöjärvellä antaa töistä irti pääsemiseen mainiot mahdollisuudet.

– Halkojen tekeminen, uimarannan kunnostaminen, pihahommat, grillaaminen ja ruuanlaitto, siinä se oikeastaan on – ja sauna, se lämpiää joka ilta, kun olen kotona.

Santtu-Matias Rouvalin, Tampere Filharmonian ja yleisön upea 10 vuoden yhteinen taival huipentuu tähän kevääseen ja Straussin säveliin jäähyväiskonsertissa. Toivomme huippumaestrollemme onnea eteenpäin ja konsertteja kanssamme tulevaisuudessakin!

Tampere Filharmonian konsertti Näkemiin, Santtu-Matias lauantaina 27.5.2023 klo 19 Tampere-talon Isossa salissa. Konsertti on loppuunvarattu.