Transit tanssitaan orkesterin kanssa Tampereella

Koreografi Tero Saarisen ja säveltäjä Sebastian Fagerlundin Transit-tanssiteos koetaan elävän musiikin kanssa Tampere-talossa 21.4. klo 19. Tampere Filharmoniaa johtaa Hannu Lintu.

Ajankohtainen tanssiteos käsittelee ihmisen ja luonnon välistä haavoittuvaa suhdetta. Ympäristöstä vieraantuminen on toistunut Tero Saarisen koreografioissa aikaisemminkin.

”Ihmiskunta tuhoaa teoillaan, tavoillaan ja tottumuksillaan luonnon monimuotoisuutta, vaikka olemme osa sitä. Koen, että tanssitaiteilijoilla on korostunut herkkyys, voima ja kyky – jopa velvollisuus – olla yhteydessä ja välittää näitä alkuvoimaisia frekvenssejä. Transit on vimmainen rituaali, eloonjäämistaistelu suuren muutoksen edessä. Vaikka teos on dystooppinen, halusin toivon olevan vahvasti läsnä. Uskon, että tuhkasta nousee uusi mahdollisuus – on aika löytää uudestaan yhteys luontoon”, Saarinen kuvailee teosta.

Myös Sebastian Fagerlundin orkesteritrilogia on saanut inspiraationsa pohjoismaisesta luonnosta, joka nykypäivänä on saasteiden ja ilmastonmuutoksen armoilla. Teoksessa Fagerlundin musiikkiin yhdistyy Tuomas Norvion tilallinen äänisuunnittelu ja elektroninen musiikki. Visuaalisuuden keskiössä on IC-98:n eli Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään videoinstallaatio, jonka kanssa vuoropuhelua käyvät Minna Tiikkaisen valosuunnittelu ja Teemu Muurimäen puvut. Teoksen tuotannossa on tavoiteltu kestäviä, resurssitehokkaita ratkaisuja. Puvustus ja lavastus perustuvat osittain kierrätysmateriaaleihin.

Tampere-talossa teoksen tanssivat Elina HäyrynenOskari KymäläinenMikko LampinenNatasha LommiEmmi PennanenMinttu PietiläSofia RuijaDavid ScarantinoSaida SollaJing Yi Wang ja Riccardo Zandona.

Transit (2020) on Tero Saarinen Companyn yhteistuotanto ruotsalaisen Skånes Dansteaterin kanssa. Sekä kantaesitys Malmön oopperassa että Suomen ensi-ilta toteutuivat tiukkojen koronarajoitusten alla. Malmössä teos sai uusintaensi-iltansa helmikuun 2023 alussa. Suomessa Transit nähdään myös Turun Kaupunginteatterissa 26.9. ja Helsingissä Tanssin talossa 4.–6.10., mutta vain Tampereella elävän musiikin säestyksellä.

Tampereen Transit-esityksen liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fi-lipunmyyntikanavissa.Tutustu tapahtumaan ja osta liput.

Kuva: Kai Kuusisto, Tero Saarinen Company