Tampere Filharmonia soittaa hiilineutraalissa konserttitalossa – Tampere-talo käyttää uusiutuvaa energiaa

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli. Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen. Alkuvuodesta avautuva hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

– Tampere-talo on onnistunut Suomen ensimmäisenä kulttuuri- ja kongressikeskuksena saavuttamaan kiinteistönsä hiilineutraaliuden, sillä se on pitkäjänteisesti ja tinkimättömästi panostanut ympäristöasioihin talon perustamisajoista. Talo on toiminut alallaan ympäristöasioiden edelläkävijänä jo vuodesta 1991, toteaa Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät merkittävät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraalisuuden. Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta. Tampere-talo hyödyntää lisäksi aurinkovoimaloidensa energiaa.Tampere-talon ja Marriott-hotellin hiilineutraali energia:

  • Tampere-talo siirtyi käyttämään Tammerkosken vedellä tuotettua sähköä vuonna 2012 ja Näsijärven veden viileyden avulla tuotettua kaukojäähdytystä vuonna 2015.
  • Vuosina 2017 ja 2019 taloon asennettiin aurinkopaneelit, joilla talo ryhtyi tuottamaan osan sähköstään itse.
  • Talosta tuli kokonaan hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella.Hake on energiamuotona laskennallisesti hiilineutraali ja EU-tasolla hyväksytty päästötön energiamuoto. Hakkeen kuljetuksesta ja poltosta syntyy kuitenkin jonkun verran päästöjä.
  • Marriott-hotelli, Courtyard by Marriott Tampere City, siirtyy käyttämään vuoden 2019 loppuun mennessä Tammerkoskesta tuotettua sähköä sekä metsähakkeella tuotettavaa kaukolämpöä. Hotelli on ensimmäinen uutena rakennettava kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali kiinteistö Suomessa.
  • Hotellikiinteistön omistaa Keva. Kevan tavoite on, että vuoden 2020 alusta kaikki sen uutena rakennettavat kiinteistöt ovat hiilineutraaleja. Hotellista tulee Kevan ensimmäinen uutena rakennettava hiilineutraali kiinteistö.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy juhlii ensi vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Talo sai Joutsenmerkin vuonna 2014 ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa. Kiinteistöön on tehty vuosien varrella useita energiatehokkuutta lisääviä parannuksia sekä uudistettu laitteita elinkaarensa aikana. Kiinteistön energialuokitus nousi E:stä C:hen tänä vuonna.

– Alamme seuraavaksi vähentää entisestään tapahtumiemme ja liiketoimintamme hiilijalanjälkeä ja hakea keinoja siihen, miten vähentää päästöjen syntymistä tai kompensoida niitä. Meillä on jo nyt paljon erilaisia ympäristökuormitusta vähentäviä, vähähiilisiä tuotteita ja ratkaisuja. Esimerkiksi ravintolassa tarjotaan vähähiilistä ruokaa ja jätehuollossa on tehokkaat kierrätysratkaisut. Muutokset energiankulutuksessa ovat tuoneet meille myös taloudellisia säästöjä. Kulutuksemme on lähes puolittunut 30 vuodessa, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

– Vastuullisuus on kärkiteemoja ensi vuoden juhlavuodessamme, kun Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Muumipeikko 75 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta sekä hotelli avautuu.Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden edelläkävijöitä yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa.

Tampere hiilineutraaliksi 2030

Eri laskelmien mukaan rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakennetun ympäristön päästöjen vähentäminen vaikuttaa olennaisesti siihen, että Suomesta voidaan tehdä hiilineutraali. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukee kaupungin talousarvion osana oleva ilmastobudjetointi, joka otetaan Tampereella käyttöön ensimmäisenä kuntana koko Suomessa.

– Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys, liikenne ja sähkönkulutus. Muutos näissä vaikuttaa. Tampere-talon korttelin hiilineutraalisuus on yksi esimerkki, miten näitä voidaan toteuttaa käytännössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.