Pirkanmaan Kulttuurirahaston arvocembalo ensi kertaa yleisön kuultavana Tampere Filharmonian barokkikonsertissa

Orkesteri soittaa keväiseksi perinteeksi muodostuneen barokkikonsertin Tampereen tuomiokirkossa perjantaina 15.2. klo 19. Ohjelman on koonnut yksi suomen aktiivisimpiin ja kiinnostavimpiin vanhan musiikin esittäjiin kuuluva cembalisti ja yhtyejohtaja Matias Häkkinen. Konsertissa on mahdollisuus kuulla ensimmäistä kertaa julkisesti Pirkanmaan Kulttuurirahaston hankkimaa arvocembaloa, joka vihittiin käyttöön keskiviikkona 6.2.

Teemana uudet versiot vanhoista sävellyksistä

Illan ohjelmassa on paitsi barokin ajan musiikkia myös vuonna 1935 syntyneen Arvo Pärtin jousiorkesterille säveltämä Summa.
– Pärt on mukana siksi, että näen siinä paljon yhteneväisyyksiä vanhan musiikin kanssa. Siinä on omanlaisensa polyfoninen maailma, jossa voi kuulla renessanssin ja varhaisbarokin kaikuja. Pärt sävelsi Summan alun perin kuorolle Credo-tekstiin vuonna 1977, ja teki kappaleesta version jousille vuonna 1991. Tämä onkin yksi konsertin teemoista, sillä olen tehnyt kappaleista sovituksellisia ja instrumentaalisia henkilökohtaisia versioita, Häkkinen kertoo.
Yksi Häkkisen sovituksista on konsertin lopussa kuultava Georg Muffatin Sonaatti nro 5 G-duuri kokoelmasta Armonico Tributo. Siitä löytyy myös konsertin nimenä oleva hypnoottinen passacaglia.
Ohjelman suunnittelussa Häkkistä ovat innoittaneet barokkimusiikin näkökulmasta suurikokoinen orkesteri sekä Tampereen tuomiokirkon akustiikka, joka Häkkisen mukaan suorastaan kutsuu esittämään tietynlaista musiikkia.
Matias Häkkinen on BarokkiKuopio-festivaalin ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry:n taiteellinen johtaja ja Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja. Hän on myös toiminut esimerkiksi New Century Baroque -orkesterin sekä Ensemble Nylandian taiteellisena johtajana.

Kennedy-cembalon ääni on ”erityisen hienostunut ja laulava”

Tuomiokirkossa Häkkisellä on käytössään upouusi Pirkanmaan kulttuurirahaston arvocembalo. Soitin saapui Italian Toscanasta Tampereelle viime marraskuussa ja vihittiin käyttöön keskiviikkona 6.2. Instrumentin on rakentanut Bruce Kennedy, jonka soittimet ovat maailmanlaajuisesti erittäin arvostettuja. Pirkanmaan rahaston cembalo on ainoa hänen rakentamansa soitin koko Suomessa. Kennedyn instrumenttien laatu perustuu oivalliseen käsityötaitoon, erinomaisiin materiaaleihin ja tekijänsä pitkään kokemukseen.
– Cembalo on minulle jo tuttu, sillä toimin Suomen Kulttuurirahaston tilaamana sisäänajosoittajana, kun soitin saapui Suomeen. Kennedy-cembalo on erinomainen sekä mekaniikaltaan että äänen kvaliteetiltaan, joka on erityisen hienostunut ja laulava. Tunnen myös rakentaja Kennedyn hyvin ja olen vieraillut hänen pajallaan ja soitinkokoelmansa luona useita kertoja työskentelemässä näiden erinomaisten instrumenttien kanssa, Häkkinen kertoo.
Soitin on kaksisormioinen Mietke-mallin cembalo. Michael Mietke oli 1700-luvun vaihteessa elänyt saksalainen cembalonrakentaja. J. S. Bachin tiedetään pitäneen arvossa erityisesti hänen rakentamiaan soittimia, ja hänen mallinsa on suosittu cembalonrakentajien keskuudessa edelleen. Konsertissa kuultava Kennedy-cembalo on osa Suomen Kulttuurirahaston soitinkokoelmaa.

Lue lisää ja osta liput