Opiskelijat mukaan orkesterin riveihin – Tampere Filharmonia aloittaa Kisällitoiminnan ensimmäisenä orkesterina pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Käyrätorvisti Laura Marttila, tuubisti Nuppu Salmiovirta ja huilisti Reetta Hakala ovat kolme neljästä kisällitoimintaan mukaan valituista muusikko-opiskelijoista.

Tampere Filharmonia aloittaa Kisällitoiminnan, jossa neljä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion musiikinopiskelijaa otetaan mukaan orkesterin toimintaan konserttikaudella 2020–21. Opiskelijat pääsevät osallistumaan täysikokoisen sinfoniaorkesterin työskentelyyn ekstrasoittajina ja saavat työstään opintopisteitä.  

”Kisällitoiminta tiivistää entisestään koulutusyhteistyötä, jota on jo useamman vuoden ajan tehty TAMK Musiikin, Tampereen konservatorion ja Tampere Filharmonian välillä Tampereen Orkesteriakatemian merkeissä. Tampereen Orkesteriakatemian tavoitteeksi on muodostunut edistää opiskelijoiden ammattiosaamista orkesterisoitossa sekä parantaa työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen. Myös orkestereilla tulee olemaan tulevina vuosina tarvetta uusille soittajille suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle. Tämä koulutuksen muoto on winwin-tilanne, jolla voidaan parhaassa tapauksessa vastata hyvin tähän tarpeeseen”, Tampereen Orkesteriakatemiakoordinaattori Hanna Kilpinen pohtii.  

Kisällitoiminnan kaltaista orkesterin ja oppilaitosten välistä yhteistyötä on Suomessa ollut toistaiseksi ainoastaan pääkaupunkiseudulla Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Suomen Kansallisoopperan ja Sibelius-Akatemian välillä. Tampereella nyt alkava toiminta on siis ensimmäinen vastaava yhteistyö Helsingin ulkopuolella.  

”Kisällitoiminta on tärkeä osa Tampereen musiikkielämää ja sen kehittymistä. Opiskelijoiden ja ammattimuusikoiden välinen yhteistyö ja osaamisen välittäminen seuraavalle sukupolvelle on taiteen tekemisen ydintä. Osaaminen ja tieto välittyy ja jalostuu uuteen muotoon. Mitä paremmin saamme integroitua taitavia opiskelijoita orkesteritoimintaan, sen paremmin pystymme kehittämään koko Pirkanmaan alueen kulttuurielämää”, Tampere Filharmonian intendentti Juha Ahonen kertoo. 

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kisällitoiminta on nuorelle lahjakkaalle opiskelijalle valtava elämys, ja uran kannalta tärkeä mahdollisuus saada kokemusta orkesterityöstä osana ammattiorkesteria. Olen Tampere Filharmonian soittajana ylpeä siitä, että orkesterimme kannustaa nuoria kisällejä ja antaa heille tilaisuuden kehittyä omalla alallaan. Toimin kisällikoesoiton lautakunnassa, ja voin todeta, että koesoiton kautta valitut opiskelijat ovat hyvin motivoituneita ja korkeatasoisia muusikoita”, Tampere Filharmonian kolmas konserttimestari Adriana Iacovache-Pana miettii. 

Kisällitoimintaan osallistuvat muusikot ovat huilisti Reetta Hakala (TAMK Musiikki), klarinetisti Martina Jalonen (TAMK Musiikki), käyrätorvisti Laura Marttila (Tampereen konservatorio) ja tuubisti Nuppu Salmiovirta (Tampereen konservatorio). Nelikko valikoitui mukaan kisälleiksi kaksivaiheisen karsinnan kautta. Hakijoita kisälleiksi oli yhteensä 27. Kisällit osallistuvat yhteensä neljään alkaneen konserttikauden ohjelmaan. Lopullisen valinnan kisällikonserteista ja -teoksista tekevät äänenjohtajat.  Kisällit esiintyvät näissä Tampere Filharmonian konserteissa: 

  • Ke 21.10. to 22.10. Wieniläiset, kapellimestari Hannu Lintu 
  • To 29.10. ja pe 30.10. Faust & Trans, kapellimestari Andre de Ridder 
  • Pe 18.12. Aikamatka, kapellimestari Alexei Ogrintchouk  
  • Pe 26.2. Vallankumous, kapellimestari Joshua Weilerstein 
  • pe 16.4. Fantasia, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali