Puistokonsertti 12.8. tuo elokuva- ja näyttämömusiikin Sorsapuistoon

Tampere Filharmonian loppukesän perinteinen Puistokonsertti soitetaan Sorsapuistossa lauantaina 12. elokuuta 2023. Tämän vuoden teema on elokuva- ja näyttämömusiikki, ja ohjelmisto muistaa 125-vuotisjuhlavuotta viettävää säveltäjä George Gershwiniä. Konsertin johtaa orkesterin uusi ylikapellimestari Matthew Halls, ja solistina laulaa sopraano Helena Juntunen. Puistokonserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Tampere Filharmonian Puistokonsertin johtaa ensimmäistä kertaa orkesterin uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Matthew Halls. Santtu-Matias Rouvalin seuraajana aloittava britti on Tampere Filharmonian kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen tehtävässä. Laaja-alaisesti vanhan ja uuden musiikin parissa työskentelevä Halls odottaa innolla elokuista ulkoilmakonserttia.

– Musiikilla on aina ollut tärkeä rooli suuren draaman ytimessä. Vaikuttavat musiikkiteokset ovat monesti saaneet alkunsa tarinoista suurimmista – ja toisaalta, ikimuistoisimmat sävelet ovat usein löytäneet tiensä kuuluisimpiin näytelmiin ja elokuviin. Musiikki voi paljastaa ja voimistaa tarinan tunnepitoista kokemusta ja vaikutusta totaalisesti. Tämän vuoden puistokonsertti on saanut inspiraationsa näyttämölle ja valkokankaalle sävelletystä musiikista. Musiikin voima ja tutut sävelet vievät meidät toiseen maailmaan, kohti muistojen ja nostalgian, tragedian ja komedian, pimeyden ja valon valtakuntia, Halls kuvailee.

– Puistokonsertti antaa meille kaikille hyvää energiaa. Se on yhteisöllinen hyvän mielen tapahtuma, jonka tarinassa on ilo saada olla mukana. Sähkölaitos on mukana tukemassa Puistokonserttia, jotta se pysyy laadukkaana ja kaikille avoimena matalan kynnyksen kulttuuritapahtumana”, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Jazzin supertähti George Gershwin

Tampere Filharmonian Puistokonsertin ohjelmisto juhlistaa säveltäjä George Gershwiniä (1898–1937), jonka syntymästä tulee syyskuussa kuluneeksi 125 vuotta. Yhdysvaltalainen Gershwin oli aikansa supertähti, jonka uraauurtava sävelkieli kuuluu länsimaisessa musiikissa edelleen. Gershwin muistetaan erityisesti jazzvaikutteisista elokuva- ja musikaalisävellyksistä sekä Porgy ja Bess -oopperasta (1935), jonka tunnetuin laulu on jazzstandardiksi kohonnut ”Summertime”. Muuta Gershwinin rakastettua tuotantoa ovat muiden muassa ”Sininen rapsodia”, ”Amerikkalainen Pariisissa” ja ”Kuubalainen alkusoitto”.

Konsertin solistina esiintyy Helena Juntunen, joka on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä sopraanotähdistämme. Viime kaudella Juntunen lauloi muiden muassa Giuseppe Verdin Aidan nimiroolin Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Franz Schrekerin Der Schatzgräber -teosharvinaisuuden Elsin roolin Strasbourgissa.

Puistokonsertin aikana Sorsapuiston tapahtuma-alueella on myynnissä kylmää ja kuumaa juotavaa sekä suolaista ja makeaa syötävää klo 21 asti. Ravintola Tuhto palvelee konserttipäivänä klo 12–22 ja tarjoilee tavallisen ruokalistan lisäksi pientä purtavaa, jota voi viedä myös puiston puolelle. Tampere-talon lipunmyynnistä voi konserttipäivänä ostaa tarjoushintaisia lippuja syksyn konsertteihin. Tampere Filharmonian syksyn 2023 konserttitarjontaan voit jo tutustua verkkosivuillamme, tarjoukset vahvistuvat lähempänä Puistokonsertin ajankohtaa.

Puistokonsertin järjestävät yhteistyössä Tampere Filharmonia, Tampere-talo ja Tampereen Sähkölaitos. Yleisradio televisioi konsertin suorana Yle Areenassa klo 18 ja viivästettynä suorana Yle Teema -kanavalla klo 20. Lähetyksen juontaa musiikkitoimittaja ja laulaja Ahti Paunu. Ennen Tampere Filharmonian esiintymistä DJ Juissi viihdyttää puiston kuulijoita jo klo 15 alkaen.

Yleisö voi vaikuttaa

Tampere Filharmonian Puistokonsertin ohjelmisto julkaistaan myöhemmin. Myös yleisö pääsee vaikuttamaan ohjelmaan äänestämällä konsertissa esitettävää yhteislaulua. Äänestys on käynnissä Tampereen Sähkölaitoksen verkkosivulla perjantaihin 19. toukokuuta saakka.

Äänestyskappaleet ovat:

Heikki Aaltoila: Akselin ja Elinan häävalssi
Jukka Kuoppamäki: Anna mulle tähtitaivas
Gabriel Linsén. Zacharius Topelius: Kesäpäivä Kangasalla
Reino Helismaa: Päivänsäde ja menninkäinen
Unto Mononen: Satumaa
Kansanlaulu: Taivas on sininen ja valkoinen
Kansanlaulu: Tammerkosken sillalla
Trad: Kulkurin valssi

Liittymällä tapahtuman Facebook-ryhmään ja pysyt ajan tasalla Tampere Filharmonian Puistokonsertin valmisteluissa.
Siirry tästä Puistokonsertti 2023 -ryhmään.

Lisätiedot

Eija Oravuo
Intendentti
Tampere Filharmonia
Puh. +358 50 388 7133
eija.oravuo@tampere.fi

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Hanna Jokinen
Brand manager
Tampereen Sähkölaitos Oy
Puh. +358 50 411 4191
hanna.jokinen@sahkolaitos.fi