Trash Recycled -konsertti 2.11. on täynnä väriä, iloa ja ideoita koko perheelle

Trash Recycled -konsertin jälkeen kodin kattilakaapeilla saattaa olla vilskettä ja mehutölkkejä mittaillaan sillä silmällä, että niistä voisi viritellä taidetta. Konsertti yhdistää musiikin, kuvataiteen ja kierrätysteemat Tampere-talossa keskiviikkona 2.11.2022.

Tampere Filharmonian solistivieraat – Trash-ryhmä Hamilton & Mikkelsen –saapuvat Tanskasta ja tuovat konserttilavalle joukon lyömäsoittimia, joita siellä ei yleensä nähdään. Kaksikon idea on, että kaikkea voi soittaa mistä vain ääni lähtee: jäteastiaa, pyörän kelloa, putkenpätkistä kasattua instrumenttia…

– Trash-ryhmän luova soitinten käyttö avaa silmät ja korvat sille, miten ympäristössä on koko ajan rytmejä, joiden päälle voi ryhtyä tekemään musiikkia, kertoo konsertin kapellimestari Maria Itkonen.

Trash-ryhmä vie yleisön matkalle, joka on täynnä musiikkia, rytmejä ja hauskoja tarinoita. Puhuttua kieltä ei tarvita, sillä vuoropuhelu yleisön ja orkesterin kanssa hoituu musiikin ja pantomiimin avulla.

– Konsertin musiikki on osuvasti valittu, mukana on monenlaisia tuttuja ja tarttuvia sävelmiä klassisen musiikin perusohjelmistosta. Myös yleisö pääsee  taputtamaan rytmejä, ja voin kuvitella että konsertin jälkeen moni lähtee kotiin rakentelemaan lyömäsoittimia, Itkonen sanoo.

Taidekujalta uusia ajatuksia askarteluun

Konsertin yhteyteen kannattaa varata aikaa Taidekujaan tutustumiselle. Taidekuja on kierrätysmateriaaleista tehty näyttely – nimensä mukaisesti kuja, jonka voi kävellä ja samalla poimia ideoita omia askarteluja varten. Taidekujan rakentaa BCensemble eli tamperelainen kierrätystaiteilijapariskunta Milla ja Petri Neuvonen.

– Taidekuja on värikäs ja inspiroiva kokonaisuus, jolla haluamme rohkaista kävijöitä iloiseen askarteluun ja yhdessä tekemiseen. Taidekujan teokset on valmistettu materiaaleista, joita kaikilta löytyy kotoa, ja ideoita saa vapaasti kierrättää, Milla Neuvonen sanoo.

Kierrätykseen menossa olevien roskien, esimerkiksi tyhjien mehupurkkien ja vanhojen postikorttien käyttäminen askarteluun voi olla Neuvosen mukaan perin vapauttavaa, sillä materiaali ei ole uutta eikä kallista. Toisaalta se myös herättelee luovuutta, koska usein materiaali lähtee viemään mukanaan – etukäteen ei ehkä tiedä, sukeutuuko juuri tästä tölkistä taideteos vai käyttöesine.

Uusi ei ole aina parasta

BCensemble on tehnyt kierrätysmateriaaleista taideteoksia yli 20 vuotta. Muutakin on matkan varrella kokeiltu, mutta se ei ole tuntunut luontevalta. Nyt aika on alkanut olla otollinen kierrätystaiteelle, sillä kierrätyksen tärkeys tunnustetaan yleisesti.

– Trash-ryhmän konsertista innoistuimme molemmat saman tien, he tekevät samaa musiikilla ja esitystaiteella kuin me kuvataiteen keinoin. Mahtavaa, että nämä kaikki yhdistyvät Tampere-talossa, Neuvonen sanoo.

Konsertin kapellimestarilla Maria Itkosella on viulistitausta, ja hän kertoo kasvaneensa siihen, että uutena hankittu ei ole aina hienointa mitä voi saada.

– Parhaat viuluthan ovat niitä vanhimpia. Olen tottunut siihen, että kun laadukkaasta tuotteesta pitää huolta, sen arvo vain kasvaa. Tämä on hyvä opetus yleisemminkin elämässä, Itkonen sanoo.

Musiikki on uusiutuva luonnonvara

Koko perheelle suunnattu Trash Recycled on syystäkin Pirkanmaan Jätehuollon nimikkokonsertti: Jätehuollossa arvostetaan aineettomista elämyksistä nauttimista, mihin musiikki tarjoaa oivalliset mahdollisuudet. Ympäristökasvatuksessa ja lajitteluneuvonnassa lapset ja nuoret taas ovat tärkeä voimavara.

– Minkä pienenä oppii, sen aikuisena taitaa. Lapset ja nuoret ovat myös hyviä viemään lajittelutietoutta ja -motivaatioita koteihin, toteaa Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Jätehuollon kierrätyskoutsit päivystävät konsertin yhteydessä Tampere-talon aulassa. Heiltä voi käydä kyselemässä kinkkisiä lajittelukysymyksiä esimerkiksi uusista lajitteluvelvoitteista tai muovin, tekstiilin ja biojätteen kierrätyksestä. Jaossa on biojätepusseja ja tietoa siitä, miten paljon hyötyä pienen pussukan oikeaoppisesta täyttämisestä on – paikallinen Biomylly jauhaa jätteestä uusiutuvaa biokaasua ja lannoitteita.

– Jos konsertin tiimellyksessä ei jouda kysymään, mihin kuuluu lajitella vaikkapa teekuppi tai muoviämpäri, Pirkanmaan Jätehuollon lajittele.se -verkkopalvelusta voi hakea tietoa ympäri vuorokauden, Suomalainen vinkkaa.

Tampere Filharmonian Trash Recycled -konsertti soi Tampere-talossa ke 2.11. klo 18. Ikäsuositus 5+. Konsertti on Pirkanmaan Jätehuollon nimikkokonsertti.

Liput Tampere-talon lipunmyynnistä, Kulttuurimyymälä Aplodista ja Lippu.fi-myyntikanavista.

Lisätietoja:

Trash Recycled -konsertin verkkosivu
Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n verkkosivu
BCensemble:n verkkosivu