Theo Verbeyn teos After the Great War kantaesitetään perjantaina

Perjantain 30.11.2018 konsertti-ilta on hieman poikkeuksellinen, kun Tampere Filharmonian ja Haagin Residentie-orkesterin yhteistilaus hollantilaissäveltäjä Theo Verbeyn (s.1959) orkesteriteoksesta After the Great War saa tamperelaisen kantaesityksensä.
 
”Vuonna 2018 tuli kuluneeksi sata vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisestä. Tänään on miltei mahdotonta kuvitella sodan aiheuttaman järkytyksen massiivisia mittasuhteita. Tapa, jolla sota alkoi, luo hämmentävän kuvan kansainvälisestä politiikasta. Näyssä on häiritseviä yhtymäkohtia meidän aikaamme”, kuvailee Theo Verbey teoksensa taustaa.
 
”After the Great War (Suuren sodan jälkeen) pohjautuu idealle sadan vuoden takaisten kahden sävellystyylin välisestä yhteenotosta: yhtäällä on saksalais-itävaltalainen Richard Straussin ja Gustav Mahlerin edustama myöhäisromantiikka ja toisaalla ranskalainen impressionismi, jota edustivat Claude Debussy, Maurice Ravel ja muut. Kummassakaan tyylissä ei ollut selvästi määriteltyjä rajoja, niissä oli jopa samankaltaisuuksia kuten viehtymys Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin. Teoksessani on viisiosainen palindromirakenne A B C B A. Vaihtelevat hidas-nopea-hidas-nopea-hidas -rytmit korostavat rakennetta.”
 
Santtu-Matias Rouvalin ja Theo Verbeyn yhteistyö alkoi jo vuonna 2012 kun kapellimestari Rouvali johti Haagissa Residentie Orkesterin kanssa Verbeyn säveltämän Fraktaalisinfonian. Tampereella Fraktaalisinfonia kuultiin vuonna 2015 ja nyt on jälleen uuden rytmikkään nykyklassisen teoksen aika. Marraskuun viimeiseen konserttiin on vielä muutama paikka jäljellä, ja ohjelmistossa kuullaan myös Wilhelm Stenhammaria, Edvard Griegiä ja Aleksandr Skrjabinia.Lue lisää konsertista: https://www.tamperefilharmonia.fi/konsertit/30-11/