Kauden 2023/24 teemasäveltäjä: James MacMillan

Sir James MacMillanin musiikilla on erityinen asema Tampere Filharmonian kauden 2023/24 ohjelmistossa.

Hänen läpimurtoteoksensa Isobel Gowdien tunnustukset (The Confessions of Isobel Gowdie) kantaesitettiin BBC Promsissa vuonna 1990, ja siitä lähtien skotlantilaissäveltäjän musiikki on haastanut, innostanut ja inspiroinut muusikoita ja yleisöä kaikkialla maailmassa.

James MacMillan on jo vuosia ollut keskeinen hahmo brittiläisessä musiikkielämässä. Häntä kunnioitetaan ja ihaillaan, paitsi hänen monien syvällisen kauniiden sävellystensä, myös hänen tarkkanäköisten ja ajatuksia herättävien poliittisten, yhteiskunnallisten ja uskonnollisten näkemystensä vuoksi. Sir Jamesin musiikki vetoaa kaikkialla, sillä se käsittelee inhimillisen kokemuksen ytimeen kuuluvia teemoja ja tunteita yleisesti, samalla, kun se ilmentää skotlantilaisen kulttuurin omaleimaisuutta.

Tampere Filharmonian konserttisyksyssä MacMillanin tuotannosta kuullaan Isobel Gowdien tunnustukset kauden avauskonsertissa 31.8. ja Sinfonia nro 4 Suomen ja Tampereen ensiesityksenä Sielun vaelluksia -konsertissa 3.11. Molemmat konsertit johtaa ylikapellimestari Matthew Halls.

Teemavuosi saa huipennuksensa ensi keväänä, kun MacMillan saapuu Tampere Filharmonian vieraaksi (17.5.2024) ja tamperelaisyleisöllä on tilaisuus kuulla säveltäjän musiikkia hänen itsensä johtamana.