Valokuvataiteilija tallensi orkesterilaisten soivan elämän muotokuviin

Valokuvataiteilija Jari Arffman on dokumenttiprojektissaan seurannut tamperelaisia töidensä äärellä, nyt hänen katseensa on kohdistunut Tampere Filharmoniaan. Tampere-talon Talvipuutarhassa syyskuun loppuun asti esillä oleva valokuvanäyttely raottaa verhoa orkesterin muusikoiden ja työntekijöiden elämään konserttien ja harjoitusten ulkopuolella.

– Esiintyvillä taiteilijoilla on työnsä puolesta vahva julkisuuskuva, mutta nämä kuvat on otettu näyttämön takaisissa tiloissa niin Tampere-talossa, kotona, kuntosalilla, puistossa, Tuomiokirkossa kuin Kauppahallissa ennen ja jälkeen harjoitusten ja konserttien. Olen valokuvannut heidät näyttääkseni heidät heille itselleen, ja sitä kautta muille yleisöille, kertoo valokuvataiteilija Jari Arffman.

Valokuvataiteilija Jari Arffmanin pitkäjänteinen, dokumentaristinen työ alkoi 20 vuotta sitten. Dokumenttiprojekti Tampere on tallentanut kaupungin ihmisiä ja tunnelmia vuodesta 2003 asti.

– Olemme otettuja siitä, että Jari Arffman valitsi Dokumenttiprojekti Tampereen kolmanteen osaan orkesterimme. On hienoa, että kansainvälinen työyhteisömme pääsee hänen kuvissaan omalta osaltaan kertomaan kotikaupunkimme luonteesta. Eri taiteenlajien kohtaamiset ovat aina innostavia ja mielenkiintoinen yhteinen projekti avasi valokuvataiteen luovaa prosessia uudella tavalla meillekin, sanoo Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo.

Näyttely koostuu Arffmanin talven 2022–23 aikana Tampere Filharmonian työyhteisön jäsenistä ottamista 20 muotokuvasta. Orkesterin satapäisellä työyhteisöllä on ollut mahdollisuus äänestää näyttelyyn päätyneet valokuvateokset. Tällä tavalla orkesteri on ollut konkreettisesti osa myös näyttelyn taiteellista työtä.

Lisäksi näyttelytilassa voi tutustua Lakana-lyhytelokuvaan (2023), joka pohjautuu näyttely- ja Bart® Genelec Oy, White Noise -teoksiin (2022). Lakanan musiikin on säveltänyt ja tuottanut Tampere Filharmonian pasunisti Antti Hirvonen. Musiikin ovat toteuttaneet Tampere Filharmonian muusikot Lotta Laaksonen, Anna Angervo, Anni Tiainen-Hammo ja Sirja Nironen.

Valokuvataiteilija Jari Arffmanin Dokumenttiprojekti Tampere III, Soiva elämä – Tampere Filharmonia -näyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa 12.9.–30.9.2023. Näyttely on avoinna Tampere-talon aukioloaikoina. Lakana-lyhytelokuva esillä näyttelytilassa sekä Kulttuuritoimituksen YouTube-kanavalla 12.9.2023 klo 15:00 alkaen. Taiteilija on tavattavissa näyttelytilassa perjantaina 22.9. klo 17-19 ja perjantaina 29.9. klo 17-19.

Kuva: Dokumenttiprojekti Tampere III, Soiva elämä – Tampere Filharmonia: María García Escudero (vas.), I-viulu ja Tatevik Ayazyan, I-viulu. Tampere-talo 18.11.2022. Kuvaaja: Jari Arffman.

Lue myös Kulttuuritoimituksen artikkeli (12.9.): Soiva elämä: Tampere Filharmonian soittajat äänestivät omista muotokuvistaan näyttelyn